Lockdown: Γιατί έγιναν πιο αυστηρά τα μέτρα – Τι θα κρίνει την άρση των περιορισμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Γιατί έγιναν πιο αυστηρά τα μέτρα – Τι θα κρίνει την άρση των περιορισμών

Τι οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για αυστηρότερα μέτρα τις επόμενες επτά ημέρες. Τι θα γίνει με τα σχολεία και ποια τα «κλειδιά» για να υπάρξει άρση των περιορισμών. Αντιδράσεις από εμπόρους και εκκλησία.

Από το πρωί της Κυριακής (03.01, 06:00), τίθεται σε ισχύ αυστηρό Lockdown σε όλη την Ελλάδα, με αρχική διάρκεια επτά ημερών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η απόφαση από πλευράς κυβέρνησης και Κυριάκου Μητσοτάκη λήφθηκε με τον χαρακτήρα της πρόληψης.

Σκοπός είναι να προλάβουν επικείμενη έξαρση της διασποράς του κορονοϊού που μπορεί να έχει προκληθεί από πιθανή χαλάρωση στη διάρκεια των γιορτών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε κάθε περίπτωση, από το πρωί της Κυριακής παύουν να υφίστανται διαδικασίες όπως το click away ενώ επιστρέφουμε σε ένα καθεστώς με κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και τα μόνα που ενδεχομένως θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα θα είναι τα σχολεία.

Τα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις επόμενες 7 μέρες

  • Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα
  • Σταματά η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ
  • Σταματούν οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.
  • Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
  • Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Ενισχύσεις όσων πλήττονται και αντιδράσεις

Παράλληλα με την εξαγγελία για το αυστηρό lockdown, ανακοινώθηκαν από αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και μέτρα για την οικονομική ανακούφιση όσων έχει πλήξει η πανδημία και οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αναστολές εργασίας, που δεδομένα θα συνεχιστούν και μέσα στον Ιανουάριο, το κράτος θα επιδοτήσει και πάλι όσους θα δουν τις συμβάσεις τους να παύονται για το διάστημα που θα διαρκούν τα μέτρα. Παράλληλα, υπάρχει σχετική πρόβλεψη και για τα ενοίκια σε επιχειρηματικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στο Newsbomb.gr, ο οποίος έκανε λόγο για «λουκέτο» σε πολλά καταστήματα λόγω των μέτρων. Αντίθετη με την επιβολή ενός πιο αυστηρού lockdown παρουσιάζεται και η εκκλησία, με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να συνεδριάζει τη Δευτέρα (04.01) έτσι ώστε να πάρει αποφάσεις

Τι θα κρίνει την άρση των περιορισμών

Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση, επί της ουσίας, με την επιβολή του συγκεκριμένου lockdown θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει πρόσθετη διασπορά και αναμένουν τα αποτελέσματα του μερικού ανοίγματος (click away, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, κυνήγι, ψάρεμα, λειτουργίες Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς, εορταστικά τραπέζια και ρεβεγιόν) στην επιδημιολογική εικόνα. Οι προβλέψεις αναφέρουν πως σοβαρά δεδομένα θα υπάρξουν μετά τις 8 Ιανουαρίου, όπου και θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Ακόμα καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μετά το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Ο στόχος που έχει τεθεί, με βάση τον σχεδιασμό από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου κι αν τα δεδομένα είναι τέτοια που το επιτρέπουν, να επανέλθει η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών μανικιούρ – πεντικιούρ, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Οι εκκλησίες μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr