Lockdown: «Κλείδωσε»! Δείτε πότε αναμένονται οι αποφάσεις για σχολεία και λιανεμπόριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: «Κλείδωσε»! Δείτε πότε αναμένονται οι αποφάσεις για σχολεία και λιανεμπόριο

Ο πρώτος μήνας του χρόνου είναι ο πιο κρίσιμος του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα. Η κούραση από τα περιοριστικά μέτρα των δύο lockdown είναι μεγάλη και το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην άρση των μέτρων.

Η μεγάλη κινητικότητα του κόσμου, προκαλεί διασπορά του ιού και αύξηση κρουσμάτων. Η χώρα μας που είναι σε καθεστώς lockdown από τις αρχές του Νοεμβρίου, θα εξακολουθεί να δοκιμάζεται και μάλιστα οι επόμενοι τρεις χειμωνιάτικοι μήνες είναι ίσως και οι πιο κρίσιμοι, καθώς η χαλάρωση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό ίσως φέρει και το τρίτο κύμα της πανδημίας, που θα δώσει και την χαριστική βολή στο σύστημα υγείας.

O Γενάρης θα είναι μήνας αποφάσεων

‘Ετσι, στις 4 Ιανουαρίου, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη σχετική τηλεδιάσκεψή της, προκειμένου να αποφασισθεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA.

Μεταξύ των ημερομηνιών που είναι στο τραπέζι είναι η 8η και η 11η Ιανουαρίου. Ωστόσο ερώτημα αποτελεί εάν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, η μόνο τα δημοτικά.

Πάντως, από την κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες, για κοινωνικούς λόγους.

Ακόμα, στο πρώτο δεκαήμερο του πρώτου μήνα του νέου έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα υπάρξει μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι ειδικοί, αναμένουν να δουν πώς θα κυλήσουν οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή πόση διασπορά και κρούσματα θα σημειωθούν μετά τον συγχρωτισμό των γιορτών. Oι αποφάσεις για την εστίαση θα πάνε στο τέλος του μήνα.

Η κούραση από τα περιοριστικά μέτρα των δύο lockdown είναι μεγάλη και το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην άρση των μέτρων. Το οποίο όμως, όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί.

Την Πρωτοχρονιάς ανακοινώθηκε για μία ακόμη ημέρα υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων, συγκεκριμένα 597, δείχνοντας πως η μείωση της διασποράς είναι αργή και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Την ίδια ώρα η Αττική βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, με την πρωτεύουσα να καταγράφει 365 νέα περιστατικά κοροοϊού.

Στις πρώτες ημέρες του 2021 και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ θα πρέπει να αποφασίσει και για τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λήγουν στις 7 του μηνός.

Η παράταση του Lockdown, ωστόσο θεωρείται δεδομένη (ίσως ανοίξουν μόνο τα σχολεία) με τους ειδικούς να τονίζουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν βιαστικές κινήσεις.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr