Lockdown: «Κληρώνει» για νέα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές – Και στο Δήμο Χαλκιδέων; – Σκέψεις για τα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: «Κληρώνει» για νέα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές – Και στο Δήμο Χαλκιδέων; – Σκέψεις για τα σχολεία

Έρχονται νέα μέτρα στις κόκκινες περιοχές και ενδεχομένως και στο Δήμο Χαλκιδέων

Στον «αέρα» βρίσκεται το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων που έχει έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου

Στο «τραπέζι» των ειδικών θα τεθούν όλα τα νέα δεδομένα που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις μεταλλάξεις που φαίνεται να φοβίζουν τους ειδικούς, σε μια χρονική συγκυρία που τόσο η αγορά όσο και οι πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης συνεχίζουν την λειτουργία τους.

Την ώρα που τα καθημερινά κρούσματα αυξάνονται, με 842 μολύνσεις να ανακοινώνονται μόνο χθες (Τρίτη 26/1) και παραπάνω από 200 μολύνσεις της βρετανικής μετάλλαξης να έχουν εντοπιστεί στην χώρα, οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως ετοιμάζονται να εισηγηθούν νέα αυστηρά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέας, τα νέα δεδομένα θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, ώστε να ληφθούν αποφάσεις τόσο για την λειτουργία των σχολείων όσο και των καταστημάτων.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε για την λειτουργία των σχολείων στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ενώ για την λειτουργία της αγοράς υπογράμμισε «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Η αύξηση των κρουσμάτων -ειδικότερα στην Αττική- σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς αλλά και την μετάλλαξη του κορονοϊού που βρίσκεται στη χώρα, προκαλούν την έντονη ανησυχία των ειδικών καθώς όπως επισημαίνουν, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και πάλι πολύ εύκολα. Γι’ αυτό τον λόγο, η Παρασκευή (29/1) αναμένεται να είναι ημέρα κρίσιμων αποφάσεων, αφού θα συνεκτιμήσουν όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, λίγο πριν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το πρωί τη Τετάρτης (27/1) ο Χαράλαμπος Γώγος άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στην απόφαση για Γυμνάσια και Λύκεια, «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού καθώς έχουμε στο αστικό κέντρο της χώρας μια ροή κρουσμάτων που είναι το 50% όσων εμφανίζονται σε όλη τη χώρα. Αν προκύψει το πρόβλημα θα είναι μεγάλο».

Μάλιστα, το μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφερόμενος στο θέμα της αλλαγής των αποφάσεων για τις άρσεις των μέτρων που ισχύουν υποστήριξε ότι «στο τραπέζι υπάρχουν πάντα όλα, όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα. Πάνω από όλα είναι η υγεία. Γι’ αυτό και άλλαξε το σύστημα για να έχουμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων κ.α.».

Από την πλευρά του και οο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που ίσως οδηγήσει σε νέο σκληρό lockdown, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr