Lockdown -Πιέζει για άρση του η αγορά: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις -Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown -Πιέζει για άρση του η αγορά: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις -Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Απανωτές είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης για την άρση του lockdown.

Απανωτές είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης για την άρση του lockdown. Η διαδικασία ωστόσο είναι δυναμική και εξαρτάται άμεσα από την πορεία των ημερησίων κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται επί καθημερινής βάσεως για όλα τα αναλυτικά στοιχεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Δεδομένο θεωρείται η παράταση του lockdown με δεδομένο πως η Θεσσαλονίκη «βράζει» από τα κρούσματα ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας είναι άνευ προηγουμένου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας.

Αυξημένες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα
Η άρση των μέτρων ωστόσο είναι ένας γρίφος, αφού από την μία η αγορά πιέζει για την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας και από την άλλη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, απέδωσε την διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα στη χαλαρότητα των πολιτών σε πολλές περιοχές και προειδοποίησε ότι εάν δεν τηρηθούν από όλους αυστηρά τα μέτρα, θα καθυστερήσει το άνοιγμα της οικονομίας.

Ισχυρές πιέσεις από την αγορά
Η κυβέρνηση όμως ταυτόχρονα δέχεται πιέσεις, ιδίως από τον εμπορικό κόσμο, να ανοίξει την οικονομία τα Χριστούγεννα για να κινηθεί η αγορά. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέτει την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αμέσως μετά τη λήξη του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, επικαλούμενη πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπως και η ίδια η κυβέρνηση έχει πει, δεν αποτελούν πηγές υπερμετάδοσης.

Το σίγουρο είναι ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει με αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr το πρώτο μέτρο που θα αρθεί θα αφορά τα σχολεία. Υπολογίζεται πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 07 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο μία εβδομάδα αργότερα και η εστίαση στις 19 Δεκεμβρίου.

Αποτελεί ωστόσο, γρίφο το πώς θα γίνει η επιστροφή αυτή στην κανονικότητα όσον αφορά στην εστίαση, αφού όπως φάνηκε και στο διάστημα πριν τις αποφάσεις για το απαγορευτικό, η διασκέδαση αποτελούσε σημαντική εστία μετάδοσης του ιού. Έτσι, υπολογίζεται πως το άνοιγμα των καταστημάτων του συγκεκριμένου κλάδου θα γίνει με αυστηρούς κανόνες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, το βασικό σενάριο θέλει το άνοιγμα της εστίασης να αφορά τις καφετέριες και τα εστιατόρια αλλά όχι τα μπαρ. Άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ «είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά».

Έτσι, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, κατ’ αρχάς η εστίαση θα ανοίξει με πειρορισμό ωραρίου το οποίο θα τεθεί στις 22:00 ή στις 23:00, ενώ εξετάζεται το κατά πόσο είναι εφικτό να τοποθετείται πλέξιγκλας ανάμεσα στους πελάτες. Την ίδια ώρα, μία ακόμα πρόταση αφορά στο ενδεχόμενο να επιδοτηθεί η αγορά σόμπας από τα καταστήματα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι παρά το κρύο, αφού κάτι τέτοιο θα απέτρεπε μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού στους κλειστούς χώρους των εν λόγω καταστημάτων.

Το 13033 θα παραμείνει στη ζωή μας
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 φαίνεται πως θα παραμείνει στην ζωή μας, άγνωστο για πόσο ακόμα. Η επιστροφή στα θρανία θα συνοδευτεί και με την αντίστοιχη δήλωση μετακίνησης από τους γονείς, ενώ κάτι αντίστοιχο εξετάζεται και για το λιανεμπόριο.

Όταν, όμως ανοίξει η εστίαση εκτιμάται πως θα ξεκινήσει και η μείωση της υποχρεωτικής χρήσης του 13033, αφού δεν μπορεί να συνδυαστεί με το άνοιγμα της οικονομίας.

Πηγή-newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr