ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown τέλος μετά την Καθαρά Δευτέρα – «Έξυπνα» μέτρα που θα φέρουν «άνοιγμα»

Εξετάζεται νοσοκομεία να χωριστούν σε COVID και non Covid. Τι συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Lockdown τέλος μετά την Καθαρά Δευτέρα – «Έξυπνα» μέτρα που θα φέρουν «άνοιγμα»

Μέτρα όπως εκείνα του περσινού Μαρτίου αποκλείονται και η κυβέρνηση αναζητά τρόπο για να σταδιακό άνοιγμα από τις 16 Μαρτίου και να μην παρατείνει άλλο το lockdown.

Ορίστηκε ομάδα ειδικών η οποία επεξεργάζεται και θα προτείνει «έξυπνες» λύσεις έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μπορέσει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 16 Μαρτίου.

Στόχος να μην παραταθεί το lockdown μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Ανησυχία στην κυβέρνηση προκαλεί και το θέμα των μεταλλάξεων, το οποίο μαζί με την οριακή κατάσταση στο ΕΣΥ αλλά και τα νέα μέτρα που… αναζητούνται και θα τα προτείνει η task force, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρωθυπουργό το πρωί της Τρίτης (02.03.2021).

Μεταξύ άλλων φαίνεται να συζητούν τη διενέργεια περισσότερων τεστ, πιο αυστηρή και σχολαστική επιτήρηση των κρουσμάτων κ.α. και ενώ ειδικότερα για το λιανεμπόριο, θεωρούν ότι μπορούν να επεξεργαστούν τρόπους έτσι ώστε και να ανοίξει και να μην προστεθεί περαιτέρω κινητικότητα στην κοινότητα.

 

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η αποστολή του sms στο 13032 που έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια τριών ωρών και δεν επιτρέπεται να στείλεις και δεύτερο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά και αναμένεται να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάζει αύριο Τετάρτη (03.03.2021) για να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Οι επιδημιολόγοι, πάντως, διαμηνύουν ότι πλέον οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, είναι πολιτικές αφού η επιδημιολογική κατάσταση και η πίεση του ΕΣΥ, είναι δεδομένες. Η κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία και να πάρει αποφάσεις για την εξισορρόπηση όλων αυτών, σημειώνουν.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων στη λογική αυτών που ελήφθησαν πέρυσι, τον Μάρτιο του 2020 και ότι ο στόχος είναι να μην παραταθεί το lockdown πέραν της Καθαράς Δευτέρας.

Η στόχος παραμένει να ανοίξει το λιανεμπόριο και ταυτόχρονα ή έστω λίγο μετά, να ανοίξουν και τα σχολεία.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μελετά και τρόπους για την ενίσχυση του ΕΣΥ που δοκιμάζεται ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη «μάχη» θα ληφθεί και ο ιδιωτικός τομέας και εξετάζεται νοσοκομεία να χωριστούν σε COVID και non Covid.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται τουλάχιστον δυο νοσοκομεία να έχουν μόνο περιστατικά παθολογικά για να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ