Lockdown: Τι ανησυχεί και τι ενθαρρύνει τους ειδικούς – Σήμερα οι αποφάσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Τι ανησυχεί και τι ενθαρρύνει τους ειδικούς – Σήμερα οι αποφάσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της χθεσινής έκθεσης του ΕΟΔΥ - Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα της αγοράς

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φαίνεται να επικυρώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κα Μαρία Τσολιά «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογία».

Τα 599 νέα κρούσματα που ανέδειξαν οι αυξημένοι σημερινοί έλεγχοι (35.039 έναντι 34.980 χθες) αποτυπώνουν μια υποχώρηση της διασποράς, αν και τα rapid tests ήταν και σήμερα διπλάσια σχεδόν από τους μοριακούς ελέγχους (22.764 και 12.275 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι για την ακριβή επιδημιολογική εικόνα.

Τι λένε οι ειδικοί

Θετική ως προς το άνοιγμα της αγοράς εμφανίστηκε η καθηγήτρια πνευμονολογίας, Μίνα Γκάγκα, «θα ήθελα σιγά σιγά να μπορέσουμε να ανοίξουμε με την προϋπόθεση ότι θα κρατάμε τα μέτρα. Σχεδόν όλος ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, νομίζω ότι είμαστε πια ώριμοι να το κάνουμε».

Τηρώντας αυστηρά τα μέτρα στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων, η καθηγήτρια επεσήμανε, ότι η εξέλιξη θα είναι θετική, «όσο είμαστε με συγκεκριμένο αριθμό σε κλειστούς χώρους και φοράμε τη μάσκα νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Μπαίνουμε ήδη σε καταστήματα τροφίμων χωρίς να έχουμε πολλά κρούσματα, με αυτό το ρυθμό τηρώντας τα μέτρα μπορούμε νομίζω να ανοίξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Η κ. Γκάγκα τέλος διευκρίνισε ότι: «Όσο κρατάμε τα μέτρα τότε το ρίσκο μειώνεται. Είναι δύσκολο όταν έχει πολύ κρύο να κρατάς τα παράθυρα ανοιχτά, αλλά ένα ήπιο άνοιγμα πρέπει να κρατάμε. Φαντάζομαι ότι το κύμα του ψύχους θα περάσει στα μέσα της άλλης εβδομάδας».
Όπως επισημαίνει η κ. Παγώνη το ιικό φορτίο δεν παύει να είναι υψηλό τόσο στην Αττική όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, ωστόσο «αν οι δείκτες που θα έχουμε μέχρι την Κυριακή είναι αυτοί που έχουμε μέχρι σήμερα, συμφωνώ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αυξηθούν και τα τεστ για να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς και τη μετάδοση. Στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα η Γ’Λυκείου.

Τονίζει δε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα, δε θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. «Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά περιμέναμε μια μεγάλη αύξηση λόγω της κινητικότητας, όμως τα κρούσματα δεν ανέβηκαν, γιατί ο κόσμος πρόσεχε», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο κ. Καπραβέλος τονίζοντας ότι κάθε άνοιγμα διευκολύνει τη διασπορά του ιού. «Επειδή στη Θεσσαλονίκη καήκαμε και ζήσαμε εφιαλτικές στιγμές, από δω και πέρα που προχωράμε σταδιακά σε άρση των μέτρων, φοβούμαστε, γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Έχουμε μπροστά μας 2-3 δύσκολους μήνες. Θα πρέπει οποιαδήποτε άρση μέτρου να γίνει με προσοχή και να μετρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες. Διαφορετικά θα βιώσουμε ένα τρίτο κύμα», σημειώνει ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο που εργάζεται ο ίδιος, αναφέρει ότι μετά από 2,5 μήνες σκληρής μάχης, επανήλθε η ισορροπία. «Σήμερα σαν νοσοκομείο Παπανικολάου είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μειώσαμε τις κλίνες ΜΕΘ για Covid από 43 σε 31 και δώσαμε 12 κλίνες στα υπόλοιπα περιστατικά», καταλήγει.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr