«Μαϊμού» επενδύτρια με «υψηλές γνωριμίες» «έφαγε» 106.182 ευρώ από 18 θύματα της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μαϊμού» επενδύτρια με «υψηλές γνωριμίες» «έφαγε» 106.182 ευρώ από 18 θύματα της

Στα θύματά της, η 52χρονη υποσχόταν πως «θα επιτύχει να αναλάβει τη σύνταξη και έγκριση αίτησης-πρότασης για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Μια απίστευτη ιστορία απάτης καλείται να μελετήσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με τη βασική κατηγορουμένη να φέρεται να εξαπάτησε δεκάδες θύματα παριστάνοντας την εξειδικευμένη επενδύτρια, που μπορούσε ακόμη και να διαγράφει χρέη προς τράπεζες μέσω των διασυνδέσεών της σε υπουργεία και πιστωτικά ιδρύματα.

Τελικά, τα λεφτά των δύστυχων «πελατών» της έγιναν… καπνός, με την 52χρονη κατηγορουμένη να αποκομίζει τεράστια χρηματικά οφέλη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 52χρονη «παρέστησε ψευδώς σε βάρος 18 μηνυτών ότι τυγχάνει οικονομολόγος, πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος στο υπουργείο Ανάπτυξης σε θέματα ΕΣΠΑ και εξειδικευμένη σε ζητήματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και επαγγελματιών μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τι υποσχόταν

Στα θύματά της, η 52χρονη υποσχόταν πως «θα επιτύχει να αναλάβει τη σύνταξη και έγκριση αίτησης-πρότασης για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που ενδιέφεραν επαγγελματικά τους εγκαλούντες, καθώς και να εξασφαλίσει τα αιτούμενα ποσά χρηματοδότησης». Για τον λόγο αυτό λάμβανε αμοιβές, όμως η προώθηση των αιτημάτων, όπως φαίνεται, δεν γινόταν ποτέ. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, η κατηγορουμένη αποκόμισε κατ’ αυτόν τον τρόπο, το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 106.182 ευρώ.

«Αρχές του 2015 γνώρισα την κατηγορουμένη, που μου συστήθηκε ως οικονομική σύμβουλος που ασχολείται με μελέτες επενδυτικών προγραμμάτων», καταθέτει μία εκ των 18 μηνυτών, που καταγγέλλει πως η 52χρονη της απέσπασε συνολικά 17.100 ευρώ: 4.900 για την προώθηση προγράμματος ΕΣΠΑ, 7.000 για να διευθετήσει χρέος προς τραπεζικό ίδρυμα και άλλες 5.200 για προσωπικές της εκκρεμότητες.

Στη συνέχεια φέρεται να επέστρεψε τις 12.200 από αυτά τα χρήματα, χωρίς όμως να λύσει κάποιο από τα θέματα για τα οποία πληρώθηκε. Σύμφωνα με τη μηνύτρια, έχει εξαπατήσει άλλα 24 άτομα με τον ίδιο τρόπο: «Με το πρόσχημα ότι μέσω υψηλών γνωριμιών της με υπαλλήλους διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζικών συστημάτων, έχει τη δυνατότητα να προωθήσει αιτήσεις για προγράμματα ΕΣΠΑ και να μεσολαβήσει για την έγκρισή τους, καθώς και τη δυνατότητα διαγραφής χρεών προς την τράπεζα».

Μάλιστα, η 52χρονη, όπως φαίνεται, δεν δρούσε μόνη της, αλλά στο πλαίσιο ενός οργανωμένου κυκλώματος, αφού σε συναντήσεις με τα θύματά της συνοδευόταν από διάφορα άτομα, τα οποία σύστηνε ως συνεργάτες της και υπαλλήλους διαφόρων υπουργείων, καθώς και από τον σύζυγό της, ο οποίος επίσης κατηγορείται ως συνεργός της. Κανείς από τους υπόλοιπους συνοδούς της δεν αναγνωρίστηκε από τα θύματα σε φωτογραφίες που τους επιδείχθηκαν.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που διενήργησαν την έρευνα, «ο εντοπισμός και η εξέταση του συνόλου των ατόμων που φέρονται ότι εξαπατήθηκαν από την κατηγορουμένη δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν. Η υπηρεσία προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει τηλεφωνικά, αυτοί όμως είτε δεν επιθυμούσαν να καταθέσουν είτε δεν απάντησαν ποτέ».

Η κατηγορουμένη, μάλιστα, και ο σύζυγός της έχουν «πλούσιο» ποινικό παρελθόν. Απάτες κακουργηματικής φύσεως έχουν σημειωθεί και παλαιότερα στο ποινικό τους μητρώο, ο σύζυγος έχει εκτίσει ποινή στη φυλακή για αυτόν τον λόγο, ενώ η 52χρονη έχει εμπλακεί, επίσης, σε κλοπές και απειλές.

Αρνείται τις κατηγορίες

Η ίδια, πάντως, στην απολογία που είχε δώσει στον ανακριτή, είχε αρνηθεί συνολικά τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως έχει πράγματι κάνει ενέργειες για την προώθηση των αιτημάτων των πελατών της, ενώ υποστήριξε πως πολλοί από αυτούς υπαναχωρούσαν την τελευταία στιγμή, πριν υποβληθεί το αίτημά τους.

Αφού δήλωσε στην απολογία της πως «δεν φοβάται τη δουλειά», τονίζοντας πως «εργάστηκε από καθαρίστρια μέχρι υπεύθυνη αλυσίδας φούρνων στην Κύπρο», ανέφερε: «Από το 2014 εξειδικεύτηκα στον τομέα μελέτης και προώθησης επενδυτικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το κράτος, γεγονός που εξακολουθώ μέχρι σήμερα αδιαλείπτως και με επιτυχία, με εξαίρεση κάποιες συνεργασίες που, δυστυχώς, δεν ευδοκίμησαν επειδή κάποιοι βυσσοδομούσαν εναντίον μου, προκειμένου να αποτρέψουν πελάτες μου να ενταχθούν φυσιολογικά και σύννομα στα σχετικά προγράμματα».

Οι μηνυτές, αντίθετα, είναι λάβροι στις αναφορές τους. «Από το 2015 μέχρι και σήμερα η κατηγορουμένη μάς λέει ότι αναμένεται να βγουν τα προγράμματα και να λάβουμε τα χρήματά μας, προφασιζόμενη διάφορες ψεύτικες δικαιολογίες. Γνωρίζω ότι ουδέποτε υπέβαλε τις αιτήσεις που υποσχόταν. Το χρέος στην τράπεζα ουδέποτε ρυθμίστηκε και με εξαπάτησε για άλλη μία φορά», καταγγέλλει βασική μάρτυρας στην υπόθεση.

«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι!», απαντά στην απολογία της η κατηγορουμένη. «Και λέω μας χρωστούσαν, γιατί στα χρήματα που επέστρεψα είναι και αυτά που κανονικά θα έπρεπε να κρατήσω για εργασίες και έξοδα στα οποία προέβην ατομικά, ανεξαρτήτως της ανεπιτυχούς έκβασης […]. Ομως, η μηνύτρια δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Διαφαίνεται εξόφθαλμα ότι παρέπεισε μία κατηγορία ανθρώπων που η ίδια μου συνέστησε, για να παίρνει προμήθεια για κάθε υπόθεσή τους. Επειδή δεν ενέδωσα στον εκβιασμό της να κρατά το 50%, προτρέπει τους πάντες σε υπαναχώρηση σπέρνοντας πανικό και ψεύδη», υποστηρίζει η κατηγορουμένη.

Πλημμέλημα από κακούργημα

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε δίκη, η οποία αναβλήθηκε επ’ αόριστον πριν από λίγες μέρες, λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό. Πάντως, ενώ οι κατηγορίες αρχικά ήταν κακουργηματικής μορφής, πλέον έχουν «υποβαθμιστεί» σε πλημμέλημα, λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα, που ορίζει την κακουργηματική απάτη μόνο αν το όφελος για τον δράστη είναι άνω των 120.000 ευρώ (στον παλαιό Ποινικό Κώδικα, το όριο ήταν οι 30.000 ευρώ).

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr