Μαίνεται για τρίτη μέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαίνεται για τρίτη μέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη. Τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 12 χωριά, κάηκαν εννέα σπίτια και μία εκκλησία.

Περιουσίες έχουν γίνει στάχτη

Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Εφιαλτική νύχτα – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες και τα μποφόρ έδωσαν για δεύτερη νύχτα στην Αλεξανδρούπολη πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι επιχειρώντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα. Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων.

Παράλληλα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν το πύρινο μέτωπο. Ειδικότερα, οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακή επιχειρούσαν στην περιοχή:

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,
  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Νωρίτερα η κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αλεξανδρούπολη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Μοναστηράκι και Δορίσκος οι κάτοικοι των οπο΄ίων κλήθηκαν να φύγουν προς τις Φέρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, για αυτοί αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών.

Εξιτήρια για τους τραυματίες

Από τους τραυματίες, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών οι τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους.

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τη δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί σήμερα τέσσερα μηνύματα από το «112» με τελευταίο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

Στο μεταξύ ακραίος θα είναι και σήμερα Δευτέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε: Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές της Βοιωτίας και της Κορινθίας με τις Αρχές να προειδοποιούν για τον πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr