Μάσκες τέλος σε εσωτερικούς χώρους από 1ης Ιουνίου – Που θα παραμείνουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάσκες τέλος σε εσωτερικούς χώρους από 1ης Ιουνίου – Που θα παραμείνουν

Από την 1η Ιουνίου, αφού τελειώνουν τα περιοριστικά μέτρα με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας

Από την 1η Ιουνίου, τελειώνουν τα περιοριστικά μέτρα με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, που παραμένει όμως ως σύσταση.

Με αφορμή την καλή επιδημιολογική πορεία και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους – ούτε για τους εργαζομένους σε αυτούς-, εκτός από τις αστικές συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και συναφείς με αυτές δομές.
Η υποχρεωτική μάσκα σταματά, επίσης, στα αεροπλάνα, καθώς και τις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχουν αριθμημένες θέσεις, σε αντίθεση με τις αστικές συγκοινωνίες που παρατηρούνται έντονος συγχρωτισμός και όρθιοι επιβάτες. Η εισήγηση των ειδικών για αεροπλάνα, υπεραστικά τρένα και ΚΤΕΛ έρχεται στον απόηχο της σύστασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία ορίζει την άρση της χρήσης μάσκας σε αεροπλάνα και αεροδρόμια. Η κάθε χώρα βέβαια αποφασίζει η ίδια τη στρατηγική της.

Κοινή γραμμή

Με κριτήριο να υπάρχει κοινή γραμμή με την Ευρώπη, αναγκαιότητα που την έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά και με δεδομένο ότι οι αριθμημένες θέσεις προσφέρουν έναν έλεγχο στην κινητικότητα και την αλληλεπίδραση, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συμφώνησε να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα σε συγκοινωνίες με αριθμημένες θέσεις.

Οσον αφορά στα πλοία αλλά και τις εκπαιδευτικές δομές, θα συζητηθούν εκτενώς στην επόμενη συνεδρίαση των ειδικών, την ερχόμενη Τετάρτη. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν εντάχθηκαν άμεσα στην παραπάνω κατηγορία, όπως οι υπεραστικές συγκοινωνίες, καθώς δεν έχουν σε όλους τους χώρους τους αριθμημένες θέσεις. Επίσης, οι επιβάτες δεν κάθονται σε όλο το ταξίδι σε μία θέση όπως συμβαίνει με το αεροπλάνο ή το ΚΤΕΛ, αλλά κινούνται στους χώρους. Αντίστοιχα, οι ειδικοί θα επιστρέψουν στο θέμα των εκπαιδευτικών δομών ώστε να διαμορφώσουν την εισήγησή τους με γνώμονα την προστασία των μαθητών. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία, όπου έτσι και αλλιώς απομένει λίγος χρόνος για να ολοκληρώσουν τα μαθήματα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Στις πανελλαδικές εξετάσεις έχει ήδη ανακοινωθεί ότι οι εξεταζόμενοι θα φοράνε μάσκες.

Προτροπή

Στις ανακοινώσεις που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας έκανε σαφές ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. «Ωστόσο, παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες», τόνισε. Ο κάθε πολίτης πλέον άλλωστε γνωρίζει καλά πού πρέπει να φοράει μάσκα και πώς να προστατεύει τον εαυτό του και τους γύρω του.

«Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό, παραδείγματος χάριν έχω αναφέρει πολλές φορές τα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα και από κει και πέρα προφανέστατα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας», ανέφερε (ΕΡΤ1) ο κ. Πλεύρης αναλύοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης.

Μετά τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, η χώρα μας επιστρέφει ουσιαστικά σε προ πανδημικό στάδιο, αφού από την 1η Ιουνίου δεν θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Ειδικοί και κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι η αναστολή των μέτρων είναι για το διάστημα του καλοκαιριού, αφού μετά το φθινόπωρο και έπειτα θεωρείται πολύ πιθανό να ανασυρθούν. Οι επιστήμονες έχουν ως δεδομένο ότι το φθινόπωρο νέα επιδημική έξαρση θα απασχολήσει τη χώρα μας, όπως άλλωστε δείχνουν τα δεδομένα στη Νότια Αφρική που περνά στη χειμερινή περίοδο και καταγράφει αύξηση κρουσμάτων. Μάλιστα, οι υποπαραλλαγές της Ομικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν αρχίσει να αναδύονται και επί ευρωπαϊκού εδάφους, με το ECDC να «βλέπει» επικράτησή τους τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Προς το παρόν πάντως η Ελλάδα είναι στο επίπεδο του καλοκαιριού του 2021 όσον αφορά στους σκληρούς δείκτες, πριν αρχικά η παραλλαγή «Δέλτα» και έπειτα η «Ομικρον» δοκιμάσουν την αντοχή των νοσοκομείων. Οι διασωληνωμένοι πλέον έχουν πέσει στους 161, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 113 ασθενείς.

Πού παραμένει η υποχρεωτικότητα

(1/6 έως 15/9)

Αστικά λεωφορεία
ΗΣΑΠ
Μετρό
Τρόλεϊ
Τραμ
Νοσοκομεία
Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και συναφείς δομές
Πού αίρεται η υποχρεωτικότητα

(1/6 έως 15/9)

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, όπως:

Εργασιακοί χώροι
Εσωτερικοί χώροι εστίασης και διασκέδασης (και για τους εργαζομένους)
Αεροπλάνα
Υπεραστικά τρένα και ΚΤΕΛ (που έχουν αριθμημένες θέσεις)
Λιανεμπόριο
Σούπερ μάρκετ
* Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και εκπαιδευτικές δομές θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr