Μεγάλη ανησυχία για τον κλάδο της αρτοποιίας στην Ευρώπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη ανησυχία για τον κλάδο της αρτοποιίας στην Ευρώπη

Το ξέφρενο ράλι ανόδου των τιμών έχει «γονατίσει» τους φούρνους που πασχίζουν να βγάλουν έστω τα έξοδά τους
Αβέβαιο το μέλλον του κλάδου της αρτοποιίας στην Ευρώπη καθώς οι φούρνοι της γειτονιάς πασχίζουν για να βγάλουν τα έξοδά τους.

Η τιμή κιλού στο ψωμί φτάνει να αγγίζει τα 6 έως 8 ευρώ στη Γερμανία, ενώ την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι φούρνοι δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης από τα τεράστια κόστη στις πρώτες ύλες, αλλά και τα ενεργειακά που είναι δυσανάλογα με τις τιμές πώλησης και τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Τα λουκέτα στα αρτοποιία πέφτουν βροχή, καθώς η ακρίβεια και τα χρέη έχουν κάνει τους αρτοποιούς να μην βγάζουν ούτε το δικό τους… ψωμί.

Σύμφωνα με το Dnews εξάλλου η ενεργειακή κρίση «διώχνει» τους πελάτες και πλέον τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα των επιχειρήσεων.

Οι αρτοποιοί λένε πως αναγκάζονται να πουλάνε σε τιμές κόστους, την ώρα που επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα για να είναι μια επιχείρηση βιώσιμη θα πρέπει να πωλείται το ψωμί στα 2 ευρώ το λιγότερο και κάποιοι άλλοι μιλούν ακόμη και για 3 ευρώ το κιλό! Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού κανείς δεν θα αγόραζε. Η «θηλιά» όμως, μεγαλώνει, καθώς αρκετοί φούρνοι και λόγω ανταγωνισμού έκαναν επενδύσεις σε εξοπλισμό για να «τραβήξουν» πελάτες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr