Μετάλλαξη Όμικρον – Μαγιορκίνης: Δραματική αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές – Τι είπε για τα μέτρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον – Μαγιορκίνης: Δραματική αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές – Τι είπε για τα μέτρα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κρούει «καμπανάκι» κινδύνου, για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές λόγω μετάλλαξης «Όμικρον»

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και τα τελευταία δεδομένα αναφορικά με την μετάλλαξη «Όμικρον» και τις επιπτώσεις της υπερμετάδοσης που θα φέρει το επόμενο διάστημα, μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε στο μέλλον να εφαρμοστούν νέα μέτρα, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά όπως επεσήμανε «αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο». Ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα χρόνος καθώς ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα την Βρετανία η οποία «δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από τα μέτρα που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή» αλλά και την Ολλανδία όπου δεν εφαρμόστηκε η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως στην Ελλάδα.

Ακόμα, τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο αναφορικά με την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου και βρίσκεται πιο μπροστά απ’ ότι άλλα κράτη της ΕΕ, συνεπώς με όλα τα παραπάνω δεδομένα νέα μέτρα είναι ακόμα αρκετά μακριά.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Όμικρον έναντι της Δέλτα, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr