Μέτρα πυροπροστασίας από την 1η Ιουνίου – Πού θα ισχύουν και τι απαγορεύεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα πυροπροστασίας από την 1η Ιουνίου – Πού θα ισχύουν και τι απαγορεύεται

Μέτρα πυροπροστασίας από την 1η Ιουνίου – Πού θα ισχύουν και τι απαγορεύεται

Στο πλαίσιο αναβάθμισης και ενίσχυσης του επιπέδου πυροπροστασίας καθορίζονται μέτρα για την πρόληψη και την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, που θα εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου 2021, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 1923, τεύχος Β’, της 13.5.2021.

Οι διατάξεις της πυροσβεστικής διάταξης έχουν εφαρμογή:

Σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις των ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών (άρθρο 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύει, καθώς και στο π.δ. 32/2016, όπως ισχύει).
Σε αγροτικές εκτάσεις.
Σε γεωργικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Εφαρμόζονται επιπροσθέτως στις κάτωθι περιπτώσεις:
Σε περιοχές, εγκαταστάσεις και χώρους που βρίσκονται εντός ή σε απόσταση έως τριακόσια (300) μέτρα από τις παραπάνω αναφερόμενες εκτάσεις. Ειδικότερα εφαρμόζονται:
α. Σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή μέσα σε όρια οικισμού χωρίς σχέδιο ή εκτός εγκεκριμένων σχεδίων ιδιοκτησίες ή εκτός ορίων οικισμού χωρίς σχέδιο ιδιοκτησίες (γήπεδα), καθώς και σε ζώνες και περιοχές ειδικών χρήσεων, όπως ορίζονται στην ισχύουσα εθνική νομοθεσία (όπως πολεοδομική, χωροταξική, κ.λπ.).
β. Σε κτιριακές υποδομές και πάσης φύσεως εγκαταστάσεις και οικονομικές δραστηριότητες.
γ. Σε τεχνικά έργα, έργα υποδομής ή άλλες απαραίτητες εγκαταστάσεις για την υποδομή και εγκατάσταση των ως άνω έργων.
δ. Σε περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (αιγιαλός, παραλία, ποταμοί, λίμνες, εντός χερσαίας ζώνης λιμένος), καθώς και σε προστατευόμενες περιοχές (εθνικά πάρκα, καταφύγια άγριας ζωής, προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί), και σε ζώνες προστασίας και διαχείρισης που ορίζονται στις περιοχές
αυτές, στις οποίες επιτρέπονται ορισμένες κατηγορίες χρήσεων, όπως κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, γραφεία, συνάθροιση κοινού, εμπορικά κέντρα, βιομηχανικές – βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.
Σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή μέσα σε όρια οικισμού χωρίς σχέδιο και σε απόσταση μέχρι εκατό (100) μέτρων από τα όριά τους, και δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη απαγορεύεται:

Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (άρθρο 3), κλαδεμάτων πολυετών φυτειών (άρθρο 4), χορτολιβαδικών εκτάσεων (άρθρο 5) και η καύση για την αναβλάστηση των βοσκοτόπων (άρθρο 6).
Η τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών εντός αυτών (άρθρο 7).
Η τοποθέτηση, φύλαξη ή απόρριψη και καύση απορριμμάτων, αποβλήτων η ογκωδών αντικειμένων εντός αυτών (άρθρο 8).
Η καύση εντός των χώρων Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων (άρθρο 9).
Η καύση ανθρακοκαμίνων, ασβεστοποιίας και η εγκατάσταση εργαστηριακών συγκροτημάτων (άρθρο 10).
Το κάπνισμα μελισσών (άρθρο 11).
Το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών σε οικοπεδικούς χώρους
(άρθρο 12).
Οι θερμές εργασίες (άρθρο 13).
Η ρίψη βολών στα πεδία βολής και ανοικτά σκοπευτήρια (άρθρο 14).
Η καύση ειδών πυροτεχνίας και η ρίψη sky lanterns (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια)
(άρθρο 15).
Η χρήση συσκευών έψησης (άρθρο 16).
Το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε σκοπό.
Η απόθεση ή εγκατάλειψη ή η απόρριψη, από πεζούς ή εποχούμενους, οποιουδήποτε αντικειμένου ή ύλης ή ουσίας (όπως τσιγάρα, σπίρτα ή άλλα συναφή), η οποία δύναται να αποτελέσει αιτία έναυσης φωτιάς ή πυρκαγιάς.
Η θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.
Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται ενέργειες και εργασίες που προϋποθέτουν τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο ή σε χώρους του άρθρου 1 της παρούσας, την τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, τη χρήση ειδών πυροτεχνίας ή τη χρήση συσκευών έψησης κ.λπ., μόνο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στα άρθρα 3 έως και 16 της Πυροσβεστικής Διάταξης.
Υ.Α. Αριθμ. 15005 οικ. Φ.700.9/29,04,2021 (Β΄ 1923) Έγκριση της υπ’ αρ. 9/2021 πυροσβεστικής διάταξης με θέμα: Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr