Μηχανογραφικό 2023: Τα βήματα για την σωστή συμπλήρωσή του και οι «παγίδες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μηχανογραφικό 2023: Τα βήματα για την σωστή συμπλήρωσή του και οι «παγίδες»

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μηχανογραφικό 2023

Καθώς τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2023 έχουν βγει, η βασική ανησυχία των υποψηφίων είναι παραδοσιακά η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους.

Η διαδικασία κατάθεσης των Μηχανογραφικών Δελτίων από πλευράς υποψηφίων απαιτεί τη χρήση του μοναδικού –για κάθε υποψήφιο ξεχωριστά- ΚΩΔΙΚΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ καθώς και του σχετικού ΚΩΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, τον οποίο ο υποψήφιος έχει δημιουργήσει σε προγενέστερο χρονικό σημείο στη Σχολική του Μονάδα.

Με τη χρήση των παραπάνω στοιχείων, ο υποψήφιος μπορεί να προσπελάσει το σύστημα για την καταχώριση του Μηχανογραφικού του δελτίου, επιλέγοντας τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που τον ενδιαφέρουν, με τη σειρά προτεραιότητας που ο ίδιος επιθυμεί.

1.3.2 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Ο υποψήφιος, ακολουθώντας τα βήματα που έχει κάνει κατά την αρχική καταχώριση του Μηχανογραφικού του Δελτίου, μπορεί να εισέλθει στο σύστημα και να προβεί σε τροποποιήσεις των επιλογών του Μηχανογραφικού του Δελτίου, όσες φορές επιθυμεί μέσα
στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και να προβεί σε ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ.

1.3.3 ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Όταν ο υποψήφιος κρίνει πως το Μηχανογραφικό του Δελτίο είναι οριστικό και έτοιμο για καταχώριση στο Υπουργείο και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, θα πρέπει να προβεί στην τελική πράξη ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ του Μηχανογραφικού του (βλ. κεφάλαιο 4), μέσω https://exams.it.minedu.gov.gr  της οποίας γίνεται η τελική και οριστική υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου στο Υπουργείο.

1.3.4 ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Παρότι η διαδικασία τροποποίησης των συμπληρωμένων από τους υποψηφίους μηχανογραφικών δελτίων θα είναι διαθέσιμη για εύλογο χρονικό διάστημα, θα δοθεί υπό προϋποθέσεις και η δυνατότητα ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ, ώστε να
δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης λανθασμένων επιλογών.

Η διαδικασία αναίρεσης θα είναι αυστηρά εντός της ημερομηνίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου και προϋποθέτει την προσέλευση του υποψηφίου στη Σχολική του Μονάδα (σε εργάσιμες ώρες και μέρες), καθώς μόνο μέσω της Σχολικής Μονάδας θα μπορέσει να γίνει αναίρεση της οριστικοποίησης του Μηχανογραφικού.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος θα πρέπει να οριστικοποιήσει ξανά το Μηχανογραφικό του Δελτίο ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στο κεφάλαιο 4.

1.4 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Το ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ είναι διαδικτυακή εφαρμογή. Για τη χρήση και λειτουργία του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ απαιτείται η χρήση απλώς και μόνο ενός ευρέως διαδεδομένου φυλλομετρητή (browser).

Το ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί στους φυλλομετρητές Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Chrome, Safari, Opera και Internet Explorer.

H εφαρμογή εξασφαλίζει συμβατότητα με την πλειοψηφία των σύγχρονων φυλλομετρητών (πέραν των προαναφερομένων).

Προσοχή

Απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του Πληροφοριακού συστήματος στο φυλλομετρητή σας αποτελεί η ενεργοποίηση της χρήσης
cookies.

O τρόπος για την χρήση των cookies διαφέρει τόσο από φυλλομετρητή σε φυλλομετρητή όσο και σε διαφορετικές εκδόσεις φυλλομετρητών και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος του παρόντος εγχειριδίου.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΕΛ
2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
2.1 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κατά την είσοδο στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ο υποψήφιος μπορεί να πλοηγηθεί στην αρχική σελίδα της εφαρμογής όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

Για την εισαγωγή του στο σύστημα, θα πρέπει να πατήσει το κουμπί .

2.2 MENU ΧΡΗΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Στην αρχική σελίδα, πέραν των συνδέσμων για την εισαγωγή στο σύστημα, υπάρχει διαθέσιμο και menu με χρηστικές επιλογές. Το menu συνοδεύει το σύστημα σε όλη τη διάρκεια πλοήγησης σε αυτό και ανεξάρτητα της οθόνης στην οποία βρίσκεται ο υποψήφιος.

Η δομή του menu του συστήματος, παρουσιάζεται στην εικόνα που ακολουθεί ενώ η λειτουργικότητα των επιλογών αναλύεται στις ενότητες που ακολουθούν.

2.2.1 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η σελίδα που σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας επαναφέρει τον υποψήφιο στην Αρχική Σελίδα του συστήματος.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΕΛ

2.2.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Ο πρώτος σύνδεσμος στο προσφερόμενο menu είναι οι Οδηγίες Χρήσης. Πρόκειται για συνδέσμους που δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να πλοηγηθεί στα εγχειρίδια χρήσης του συστήματος.

2.2.3 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Ο δεύτερος σύνδεσμος στο menu είναι τα Στατιστικά. Ο σύνδεσμος αυτός προσφέρει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να κατεβάσουν αρχεία με στατιστικές αναφορές για τις Σχολές ενδιαφέροντός τους. Υπάρχουν στατιστικά για τους βαθμούς πρόσβασης στις Σχολές, για τον
αριθμό επιτυχόντων παρελθόντων χρόνων κ.α.

2.2.4 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ακολουθεί ο σύνδεσμος Χρήσιμες Πληροφορίες που περιλαμβάνει έντυπα και συνδέσμους χρηστικά για τον υποψήφιο.

Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

  1. Δηλώστε όλα τα τμήματα από το πεδίο που έχει πρόσβαση σε αυτά και όχι μόνο αυτά που νομίζετε ότι υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής, διότι οι βάσεις κάθε χρόνο έχουν διαφορετική πορεία είτε ανοδική είτε καθοδική
  2. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων δεν πρέπει να είναι οδηγός για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια κάτι τέτοιο.
  3. Η επιλογή σχολών πρέπει να γίνει με μοναδικό κριτήριο την πραγματική σας επιθυμία. Εάν ο υποψήφιος «μπει» στη σχολή που του αρέσει, θα μπορέσει να πάρει και το πτυχίο. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί μπαίνουν στα πανεπιστήμια αλλά δεν ….βγαίνουν όλοι.
  4. Ελέγξτε τον τόπο της σχολής. Οι σπουδές μακριά από το σπίτι για κάποιες οικογένειες έχουν δυσβάστακτο οικονομικό κόστος. Δεν είναι κρίμα να εγκαταλείψετε το πανεπιστήμιο για αυτό το λόγο;
  5. Μελετήστε το νόμο για τις μετεγγραφές ώστε να ξέρετε αν έχετε τις προϋποθέσεις αλλάξετε σχολή.
  6. Δείτε και τις αντιστοιχίες των σχολών διότι στο μηχανογραφικό υπάρχουν και 93 τμήματα χωρίς αντιστοιχίες και άρα δεν μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή .
  7. Δείτε τα μεταπτυχιακά των σχολών που σας ενδιαφέρουν. Υπάρχουν στις σελίδες των τμημάτων
  8. Η φήμη της σχολής. Και αυτός είναι σημαντικός παράγοντας της επιλογής σας. Η αξιολόγηση των σχολών υπάρχει καθώς και οι έρευνες με τα ποσοστά αποκατάστασης των αποφοίτων.
  9. Υπάρχουν τμήματα στα ΑΕΙ, που από την ονομασία τους δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα. Μην τα προσπεράσετε γιατί σας φαίνονται άγνωστα. Ψάξτε το περιεχόμενο σπουδών και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που σας δίνουν. Στο μηχανογραφικό υπάρχουν συνολικά 420 τμήματα σίγουρα δεν τα γνωρίζετε όλα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr