Μήλα: Απούλητη η φετινή παραγωγή –  Σε αδιέξοδο οι αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήλα: Απούλητη η φετινή παραγωγή – Σε αδιέξοδο οι αγρότες

Απρόθυμοι να προχωρήσουν σε αγορές φαίνονται φέτος οι έμποροι

Μεγάλη είναι η επιρροή στη διάθεση των μήλων τόσο του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και η ενεργειακή κρίση αλλά και το απαγορευτικό που επέβαλε η Αίγυπτος σε ορισμένα είδη εισαγωγών, λόγω ΔΝΤ με τη φετινή παραγωγή μήλων στη δυτική Μακεδονία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς οι έμποροι φαίνεται πως δείχνουν απροθυμία να προχωρήσουν σε αγορές.

Οι αγρότες στις περιοχές Κομνηνά, Μεσόβουνο, Πύργοι Μηλοχώρι και Εμπόριο του Δήμου Εορδαίας καθώς και στην παραλίμνια βορειοανατολική ζώνη της Καστοριάς, όπου παράγονται περίπου 75.000 τόνοι μήλων, βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Θωμά Μόσχο, οι πρώτες εμπορικές πράξεις στα πρώιμα μήλα «ξεκίνησαν με 0,16ευρώ/κιλό και έφτασαν πριν από μερικές μέρες στην ποικιλία «Γκαλά» στα 0,09ευρώ/κιλό, όταν το καλλιεργητικό κόστος ανά ποικιλία κυμαίνεται από 0,25 έως 0,33ευρώ/κιλό».

Η περιοχή της Καστοριάς παράγει περίπου 25-30.000 τόνους μήλο -κυρίως κόκκινο- με εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες, λόγω του μικροκλίματος της λίμνης.

Τόσο στον δήμο Εορδαίας όσο και στις μηλοπαραγωγικές περιοχές των Πύργων και του Μεσόβουνου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Βεγορίτιδας Τάσος Αϊβαζίδης, «οι έμποροι ζητούν τα προϊόντα μας στα 0,25ευρώ/κιλό ή να τα πάρουν με ανοικτές τις τιμές- για ό,τι αυτό σημαίνει αργότερα στην πληρωμή του παραγωγού».

Οι παραγωγοί που παλαιότερα αποθήκευαν τα μήλα τους σε ψυκτικούς θαλάμους, στοχεύοντας σε καλύτερη τιμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή σε εξαγωγή, σήμερα το αποφεύγουν γιατί δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος της κοινότητας στο Μηλοχώρι Εορδαίας, από τους σημαντικούς καλλιεργητές μήλων, με δικούς του ψυκτικούς θαλάμους και διαλογητήρια, εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι βρίσκεται σε δίλημμα για το εάν θα αποθηκεύσει τα μήλα του, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, αφού το ενεργειακό κόστος είναι απαγορευτικό για μια τέτοια ενέργεια.

Ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ενός από τους πετυχημένους Συνεταιρισμούς της χώρας, αναφέρει ότι εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της διάθεσης των μήλων έπαιξε η Αίγυπτος, που συνήθως απορροφά το 67% της παραγωγής του κόκκινου μήλου της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, «οι Αιγύπτιοι, εξαιτίας των γενικών οδηγιών του ΔΝΤ, επέλεξαν να εντάξουν το μήλο στον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε ισχυρούς περιορισμούς στις εισαγωγές, ενώ αντίθετα αλλά φρούτα και τρόφιμα εισάγονται ελεύθερα».

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς βρέθηκε στην περιοχή Μεσόβουνο όπου συναντήθηκε με τους παραγωγούς προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα τους και να τα προωθήσει προς την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr