«Μηνιαία δραστηριότητα Λιμενικών Αρχών της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μηνιαία δραστηριότητα Λιμενικών Αρχών της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής»

Αυτή είναι η : «Μηνιαία δραστηριότητα Λιμενικών Αρχών της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής»

Οι Περιφερειακές Διοικήσεις Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) ιδρύθηκαν το 2001, αποτελούν Περιφερειακές Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με αρμοδιότητα τον έλεγχο και τον συντονισμό της δραστηριότητας των Υπαγόμενων Λιμενικών Αρχών.
Η 4η Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα τον Βόλο έχει περιοχή ευθύνης τις ηπειρωτικές ακτές της χώρας στους λιμένες, όρμους και την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, από τις εκβολές του χειμάρρου Παπαπούλι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, διατρέχουν το σύνολο της ακτογραμμής Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Βόρειας Βοιωτίας μέχρι το Σέσι Γραμματικού Αττικής. Επίσης στην περιοχή ευθύνης της ανήκουν η Εύβοια, η ν. Σκύρος, οι Βόρειες Σποράδες καθώς και πλειάδα νησίδων και βραχονησίδων. Στην 4Η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπάγονται οι Λιμενικές Αρχές Βόλου, Χαλκίδας, Αιδηψού, Σκιάθου, Στυλίδας, Καρύστου και Κύμης με τα υποτεταγμένα σε αυτές κλιμάκια.
Με γνώμονα την προβολή του έργου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αφενός και αφετέρου την ικανοποίηση των αναγκών των οικείων ΜΜΕ προς επίτευξη πληρέστερης ενημέρωσης του κοινού, καθιερώνεται το παρόν Δελτίο τύπου το οποίο θα αποστέλλεται μηνιαίως.
2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΥΠΑΓΩΓΗΣ
Γνωρίζεται ότι κατά το μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2020 από τις Λιμενικές Αρχές υπαγωγής 4ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.:
α) Συνελήφθησαν συνολικά εβδομήντα τρία (73) άτομα και ειδικότερα:
Ένα (01) άτομο για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα, περί καπνικών.
Επτά (07) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Ένα (01) άτομο για παράβαση του Νόμου περί όπλων.
Πενήντα εννιά (59) άτομα για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών.
Ένα (01) άτομο για παράβαση του Νόμου περί Υπαίθριου Εμπορίου
Δεκαοκτώ (18) άτομα για λοιπά αδικήματα (παραβάσεις Π.Κ., Κ.Ο.Κ., αιγιαλού – παραλίας).
β) Πραγματοποιήθηκαν συνολικά εννιά (09) διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικότερα:
 Οκτώ (08) με ιδιωτικά σκάφη από λιμάνια των Β. Σποράδων προς το λιμένα Βόλου.
 Μία (01) με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από το λιμένα Λιναριάς Σκύρου προς το λιμένα Κύμης.

γ) Πραγματοποιήθηκαν συνολικά εκατόν πενήντα πέντε (155) έλεγχοι τροχαίας αστυνόμευσης και ειδικότερα:
 Βεβαιώθηκαν εκατόν πενήντα τέσσερεις (154) παραβάσεις Κ.Ο.Κ..
 Πραγματοποιήθηκε ένας (01) έλεγχος μέθης/αλκοτέστ στους χερσαίους χώρους αρμοδιότητας μας χωρίς
να βεβαιωθούν παραβάσεις.
δ) Πραγματοποιήθηκαν σαράντα οκτώ (48) έλεγχοι εφαρμογής του Αντικαπνιστικού Νόμου σε Επιβατηγά / Οχηματαγωγά πλοία και Κ.Υ.Ε. σε χώρους αρμοδιότητας μας με αρνητικά αποτελέσματα.
ε) Κατασχεθήκαν:Περί τα 10.600 κιλά χύμα καπνού , τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης καθώς και ένα φορτηγό όχημα (τράκτορας) μετά ρυμουλκούμενου, 153,65 γρ. ακατέργαστη κάνναβη – 118,3 γρ. Υγρή Μεθαδόνη – 30 ναρκωτικά δισκία – δενδρύλλιο κάνναβης 115εκ. – κλαδί δενδρυλλίου κάνναβης 103γρ. και 90εκ. – φύλλα δενδρυλίου 16γρ. – 02 διαδερμικά έμπλαστα φαιντανύλης των 100mg/h – 01 πλαστικός τρίφτης και 10.600κ. καπνού.
στ) Στο πλαίσιο της Λιμενικής Αστυνομίας:
i) Βεβαιώθηκαν συνολικά διακόσιες δέκα τρεις (213) παραβάσεις. Ειδικότερα:
 Τριάντα δύο (32) παραβάσεις Γενικού Κανονισμού Λιμένα.
 Επτά (07) παραβάσεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.
 Έξι (06) παραβάσεις λοιπών διατάξεων.
 Δέκα έξι (16) Αλιευτικές παραβάσεις, ενώ κατασχεθήκαν τα κάτωθι αλιευτικά εργαλεία και
αλιεύματα:
– Αλιευτικά Εργαλεία: 1 υποβρύχιος φακός – 1 ξύλινο ψαροντούφεκο – 2 δίχτυα μανωμένα. -Αλιεύματα: διάφορα αλιεύματα: 1,600κ. – 1 χταπόδι 1,390κ. – 36κ. Κουτσομούρα υπολειπόμενων
διαστάσεων – 387 άτομα ολοθούριο.
ΙΙ)Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους ογδόντα χιλιάδων εξακοσίων είκοσι (80.620) ευρώ. ζ)Διαχείριση περιστατικών πάταξης της λαθρεμορίας.
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών από την αρμόδια Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, στελέχη του Γρ.Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, εντόπισαν επί της εθνικής οδού και ειδικότερα στην έξοδο προς Χαλκιδα και ακινητοποίησαν προς έλεγχο ΙΧΕ φορτηγό (τράκτορας) αυτοκίνητο ιδιοκτησίας εταιρίας με έδρα τη Βουλγαρία και οδηγό 41χρονο ημεδαπό. Σε νομότυπο έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι μεταφέρονταν εντός κλειστού χώρου μεταφοράς ρυμουλκούμενου ενενήντα τρία (93) χάρτινα κιβώτια με χύμα καπνό, μικτού βάρους περί τα 10.600 κιλά, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης. Ο οδηγός συνελήφθη για παράβαση ́ ́περί εθνικού τελωνειακού κώδικα ́ ́ ενώ τα καπνικά προϊόντα καθώς και το μέσον μεταφοράς κατασχέθηκαν.
Με την ανωτέρω επιτυχή επιχείρηση, αναδεικνύεται ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα της δράσης των Υπηρεσιών του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ , η οποία αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊότων στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφυγόντες δασμοί της ανωτέρω κατασχεθείσας ποσότητας καπνικών ανέρχονται στο ποσό των δύο εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων (2.300.000 ) Ευρώ. ́Ετσι με τη συνεχή προσπάθεια των Λιμενικών Αρχών Υπαγωγής μας, υπό την καθοδήγηση της 4ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και με την Κεντρική Υπηρεσία ως μόνιμο αρρωγό, δίνεται καθημερινή μάχη για την πάταξη τέτοιων μορφών λαθρεμπορίου, η περιστολή των οποίων, αφενός ενισχύει την Εθνική Οικονομία, αφετέρου αντικατοπτρίζει τη μεθοδικότητα και τον τρόπο δράσης του Λιμενικού Σώματος .
η) Διαχείριση περιστατικών Ναυτικών Ατυχημάτων:
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χακίδας / Α ́ Λιμενικό Τμήμα Ωρωπού αναλήφθηκαν ενέργειες για την αντιμετώπιση περιστατικού βύθισης σκάφους εντός αλιευτικού καταφυγίου Αγίων Αποστόλων Αττικής. Από το συμβάν δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
3. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ COVID-19
Τέλος, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωναϊού COVID-19, από την Υπηρεσία μας και τις Λιμενικές Αρχές Υπαγωγής κατά τον μήνα Νοέμβριο διενεργήθηκαν συνολικά:

α) Χίλιοι εκατόν δέκα επτά (1.117) έλεγχοι σε δρομολογημένα επιβατηγά πλοία καθώς και σε τουριστικά ημερόπλοια, τόσο προ απόπλου όσο και εν πλω χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις.
β) Δέκα επτά χιλιάδες επτακόσιοι ογδόντα (17.780) έλεγχοι των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, βεβαιωθήκαν εκατόν πενήντα δύο (152) παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους σαρανταμία χιλιάδων οκτακοσίων πενήντα ευρώ (41.850€).-

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr