Μνημόσυνο για τους 3.000 Ευβοιώτες της σφαγής της 14ης Ιουλίου 1470
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνημόσυνο για τους 3.000 Ευβοιώτες της σφαγής της 14ης Ιουλίου 1470

Η μνήμη των 3.000 θυμάτων της σφαγής του Ιουλιου του 1470 τιμήθηκε στον ιερό ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδας

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδας , την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, τελέσθηκε, χοροστατούντως του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλόθεου-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Όρθρος η Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των 3.000 Ευβοέων, οι οποίοι σφαγιάσθηκαν έξω από τα τείχη της πολιορκουμένης Χαλκίδος στις 14 Ιούλιο του 1470. Θύματα της μανίας του Μωάμεθ Β´, επειδή αδυνατούσε να καταλάβει την πόλη.

Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν οι Εφημέριοι της Ενορίας, Αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας και Πρωτοπρεσβ. Ηλίας Αγιαννίτης.

Στην επιμνημόσυνη δέηση συμμετείχαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων κα. Έλενα Βάκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Δήμητρα Σακελλαράκη, ο Στρατηγός-Διοικητής της Σχολής Πεζικού και Ανώτερος Διοικητής φρουράς Χαλκίδος, Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Εύβοιας, Αντιστράτηγος ε.α κ. Ευάγγελος Ρήγας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χαλκιδέων Αντιστράτηγος ε.α. και π. Βουλευτής Εύβοιας, κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Ναύαρχος κ. Νίκος Φατούσης, η Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας και Α´ Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κα. Νία Κομπορόζου, η κα. Ρούλα Κεχρή-Συνεργάτις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς σχέσεις, η Πρόεδρος του Συλλόγου του Λυκείου Ελληνίδων κα. Μαρία Κωτσή, η κα. Σοφία Ευγενικού-Πρόεδρος του Συλλόγου Προκοπιέων, η κα. Αργυρούλα Αφράτη π. Έφορος χορού του Λυκείου Ελληνίδων, η κα. Αγγελική Παπαδημητρίου – Γαβαλά μέλος του Συνδέσμου Χαλκιδέων και πλήθος πιστών.

Η εκδήλωση τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και του Δήμου Χαλκιδέων, ενώ Συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Χαλκιδέων, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας και το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας με παράσταση ενδεδυμένων γυναικών με παραδοσιακές φορεσιές της Εύβοιας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr