Μωβ μέδουσες: Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μωβ μέδουσες: Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Tην προσοχή των λουόμενων για τις μωβ μέδουσες έχει επιστήσει εδώ και μέρες το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, είδος το οποίο έχει βρεθεί και σε αρκετές παραλίες του Αιγαίου φέτος.

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί στις παραλίες χωρίς όμως να έχει εξαλειφθεί ενώ υπάρχουν αναφορές για μέδουσες στις παραλίες του Πηλίου.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Το ΕΠΒ είχε γνωστοποιήσει με ανάρτησή του πριν μερικές μέρες για το συγκεκριμένο είδος ότι βρέθηκε σε παραλίες και καλούσε τους πολίτες σε περίπτωση που δουν μωβ μέδουσες να μην μπουν στην θάλασσα.

Όπως ανέφερε στην ανάρτησή του: “Προσοχή δεν χρειάζεται πανικός, αλλά όταν βλέπετε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπαίνουμε στην θάλασσα. Ηδάλλως η μόνη εγγύηση είναι η επίσκεψη στο νοσοκομείο μετά αγωγή με χάπια και κρέμες (ότι σας πει ο γιατρός) και σημάδια που θα τα έχετε ακόμα και μήνες.

Το είδος είναι η μωβ μέδουσα – Pelagia noctiluca. Όταν είναι νεαρές είναι καφέ χρώμα και όταν είναι ενήλικες είναι μωβ χρώμα.”

Τα συμπτώματα σε περίπτωση επαφής με  μέδουσα μπορεί να είναι:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος το αποτύπωμα της μέδουσας που μας κέντρισε.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι επίσης: Ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Χάρτης Καταγραφών με τις Μέδουσες για το 2021

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη όπου καταγράφονται τα σημεία όπου έχουν εντοπισθεί φέτος μωβ και καφέ μέδουσες, τις προηγούμενες ημέρες και σε πολλές παραλίες της Χαλκιδικής σε πρώτο και δεύτερο πόδι, έκαναν αισθητή την παρουσία τους και τα δύο είδη με τις μωβ να είναι αυτές που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.

Δείτε τον χάρτη:

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα:

    1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
    2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
    3. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
    4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
    1. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
    2. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.

Με πληροφορίες από news247

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr