Ν.Παπαθανάσης: Θα πάρουμε άμεσα τα χρήματα – Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα καλύψουν αρκετές δαπάνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν.Παπαθανάσης: Θα πάρουμε άμεσα τα χρήματα – Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα καλύψουν αρκετές δαπάνες

Για την ευρωπαϊκή βοήθεια, τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel μίλησε στο Open ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, αναλύοντας πόσα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση ζημιών και τις αποζημιώσεις.

«Τα ποσά είναι ικανά να καλύψουν αρκετές από τις δαπάνες, τα έργα υποδομής, την πρώτη αρωγή σε επιχειρήσεις. Βεβαίως θα συνοδευτούν τα χρήματα αυτά μαζί με πόρους από το εθνικό μας ταμείο. Ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ποσό καθώς θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη ζημιά.

Πέραν αυτών των χρημάτων υπάρχει και το Ταμείο Αλληλεγγύης. Η Ευρώπη θα πρέπει να δει πρώτα την αποτίμηση της ζημιάς και μετά να αποφασίσει. Εμείς κάναμε μια συζήτηση, πήραμε ένα αρκετά υψηλό ποσό με μια εναλλακτική όδευση χρημάτων και νέους πόρους. 2,2 δις ευρώ που θα ξεκινήσουν από τώρα να μπαίνουν στην οικονομία διότι θα έρθουν και για στήριξη των επιχειρήσεων και υποδομής και στη συνέχεια στις 15 Οκτωβρίου που θα μπορέσουμε να έχουμε μια αποτίμηση της ζημιάς θα κάνουμε και αίτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο μπορεί να δώσει έως 400 εκατ. ευρώ και έρχεται και ένα συμπληρωματικό Ταμείο αγροτικής υποστήριξης των ζημιών που θα καλύψει και αυτό ένα ποσό».

Άμεσα τα χρήματα – 400 εκατ. μέχρι τέλος του έτους

«Άμεσα θα πάρουμε χρήματα. Μέχρι τέλος του έτους υπολογίζουμε πως 400 εκατ. θα έχουν πέσει στην ελληνική οικονομία, που θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα. Αυτά θα είναι η πρώτη αρωγή και ταυτόχρονα θα έχουμε και δημόσιους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Δεν θα μείνει κανείς χωρίς στήριξη. Ούτε νοικοκυριά, ούτε επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς για το αν θα αλλάξει κάτι στο σχέδιο των παροχών που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο κ. Παπαθανάσης είπε πώς το Σάββατο θα ακούσουμε τις εξαγγελίες τις οποίες εξετάζει ο πρωθυπουργός.

Για το μοντέλο της επίσης πληγείσας Σλοβενίας

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν ακολουθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό της επίσης πληγείσας Σλοβενίας η οποία έβαλε φόρο 0.2% στα κέρδη των τραπεζών για να χρησιμοποιήσει και εθνικούς πόρους, o κ Παπαθανάσης είπε: «Πρέπει να είμαστε σοβαροί δημοσιονομικά για να έχουμε δυνάμεις και αυτό που συμβαίνει είναι πως η Ελλάδα πέτυχε την επενδυτική βαθμίδα γιατί κράτησε μια σωστή δημοσιονομική στάση και προφανώς έχει τις δυνάμεις για να καλύψει δημοσιονομικά ότι απαιτηθεί για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας». Πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο πείραμα έγινε και στην Ιταλία και δεν είχε τόσο θετική έκβαση για την οικονομία.

Η απάντηση στην αντιπολίτευση για την ανακατεύθυνση πόρων

Αναφερόμενος στην κριτική που κάνει η αντιπολίτευση πως τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα δεν είναι πολλά και κυρίως επρόκειτο για ανακατεύθυνση πόρων, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Η αντιπολίτευση ξεχνάει πως το ’19 δεν είχε καμία απορρόφηση επομένως δεν είχε φέρει λεφτά στην Ελλάδα και δεν το είχε κάνει γιατί δεν ήταν ικανή. Εμείς καταφέραμε και προχωρήσαμε σε πολύ μεγάλη απορρόφηση και παίρνουμε όλα τα λεφτά από την Ευρώπη και το πιο σημαντικό είναι πως βγαίνουμε πολύ πιο γρήγορα, πριν γίνει αποτίμηση και κερδίζουμε από την Ευρώπη τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε πόρους μαζί με εθνικούς πόρους στη Θεσσαλία. Η κίνηση ήταν πολύ γρήγορη και ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Είναι πολύ σημαντικό πως ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το κεφάλαιο ενός μεγαλύτερου Ταμείου Αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

Άμεσα τα έργα στον σιδηρόδρομο

Για τα αντιπλημμυρικά ανέφερε πως «παίρνουν χρόνο για να κατασκευαστούν και σιγά σιγά οι απορροφήσεις έρχονται. Δεν είναι έργα που γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη. Δεν είναι μηδέν η απορρόφηση».

«Τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο θα γίνουν άμεσα γιατί πρέπει να ανοίξει ο σιδηρόδρομος και το δίκτυο», επισήμανε.

Σε ερώτηση εάν βγήκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπλημμυρικά έργα ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Ο κ. Αγοραστός είχε μεγαλύτερη απορρόφηση από όλες τις Περιφέρειες σε πόρους και σε έργα. Υπήρχε ένα εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης το οποίο ξεκίνησε και οργανώθηκε από την δική μας κυβέρνηση και ο κ. Αγοραστός έτρεξε όλα τα έργα και όλο το ποσό που αντιστοιχεί στο 2023 το έχει εξαντλήσει και ζητά χρήματα από τις απορροφήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις Περιφέρειες. Τα αντιπλημμυρικά καθυστερούν και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ημερομηνία λήξης. Δεν σημαίνει πως εάν βγουν, δεν θα γίνουν».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr