Νέα απάτη με «φερετζέ» τα ΕΛΤΑ αναστατώνει και την Εύβοια- To «καμπανάκι» για ύποπτα link
Ειδησεις ευβοια

Νέα απάτη με «φερετζέ» τα ΕΛΤΑ αναστατώνει και την Εύβοια- To «καμπανάκι» για ύποπτα link

Καθώς δεν έχουν τέλος οι διαδικτυακές απάτες σε βάρος πολιτών στην Εύβοια, νέος τρόπος "αετονύχήδων" να αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες, προβληματίζει τις αρχές

Kαθώς κάθε λογής ηλεκτρονικής απάτες έχουν πάρει διαστάσεις μάστιγας στην Εύβοια, ανήσυχο είναι το νησί για νέα απάτη με προκάλυμμα, αυτή τη φορά, τα ΕΛΤΑ η οποία και διαπιστώθηκε στην Θεσσαλονίκη, ζημιώνοντας μάλιστα κατά 4.000 ευρώ γνωστό Youtuber.

Όπως αποκάλυψε ο Θεσσαλονικιός Χρήστος Κόγιας στο TikTok,  έλαβε μήνυμα δήθεν από τα ΕΛΤΑ, το οποίο περιείχε ένα link για μία κάρτα wallet που είχε παραγγείλει.

Πάτησε τον σύνδεσμο, έβαλε τα στοιχεία του με αποτέλεσμα α 4.000 ευρώ να κάνουν φτερά.

Έχοντας πλέον υπάρξει και εκείνος θύμα των λεγόμενων διαδικτυακών απατών συμβολεύει απανταχού τους χρήστες του διαδικτύου να μην πατούν links στα μηνύματα για τίποτα.

Την παρέμβαση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας προκάλεσαν σε κάθε περίπτωση τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά εξαπάτησης μέσω διαδικτύου σε περιοχές της Εύβοιας και όχι μόνο .

Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες μεγάλη προσοχή, ενώ σε ειδικό οδηγό αναφέρονται γενικές οδηγίες και συμβουλές προκειμένου να αποφύγετε να πέσετε θύμα ή να μπορέσετε να ξεχωρίσετε τους επιτήδειους που εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα.

Έτσι, σύμφωνα με την αστυνομία, οι πολίτες προτρέπονται να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής, σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα, τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Παράλληλα Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης ή αποπειρών εξαπάτησης πολιτών που καταγγέλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές δικαιοδοσίας της και στοχεύοντας στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων, κρίνει σκόπιμο να δημοσιοποιήσει χρήσιμες συμβουλές, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή ανάλογων περιστατικών:

  • Να μην καταχωρείτε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής σας τραπεζικής, σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links), παρά μόνο στις επίσημες ιστοσελίδες των τραπεζών σας.
  • Να μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών σας ούτε τα μηνύματα (SMS) επιβεβαίωσης που σας αποστέλλονται από τις τράπεζές σας.
  • Να μην συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία, όταν αποστέλλονται αυτές από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή μέσω μηνυμάτων (SMS, Social Media κ.λπ.).
  • Να μην πείθεστε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα προς εσάς άτομα, ιδιαίτερα δε, δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί σας αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού και να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
  • Να μην πείθεστε εύκολα όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές, επείγουσες ανάγκες (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο)ή σοβαρά τροχαία ατυχήματα, που εμπλέκονται  γνωστά ή συγγενικά σας πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr