Νέες ταυτότητες: Ανοίγουν νέα ραντεβού μέχρι τέλος Δεκεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες ταυτότητες: Ανοίγουν νέα ραντεβού μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

«Ανοίγουν» κι άλλα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου – Στόχος μέσα σε 2,5 χρόνια να έχουν αντικατασταθεί όλες οι παλιές, λέει ο Γιάννης Οικονόμου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε σήμερα για τις νέες ταυτότητες. «Την πρώτη εβδομάδα είχαμε γύρω στις 13.500 -14.000 προσελεύσεις για έκδοση νέας ταυτότητας, μέσω της πλατφόρμας κυρίως id.gov.gr, αλλά και με έκτακτα ραντεβού που εξυπηρετούν τα Αστυνομικά Τμήματα. Έχουμε 367 σημεία, με περίπου 460 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Ξεκινήσαμε να έχουμε περίπου 50.000 ραντεβού την εβδομάδα και ήταν επιλογή αυτό. Η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πληρότητα στα ραντεβού της τάξεως του 60%-61%, δηλαδή, σε περίπου 99.000 διαθέσιμα ραντεβού, έχουν κλειστεί τα 62.000-63.000», ανέφερε αρχικά.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός είπε: Συμβαίνει αυτό που είναι φυσιολογικό: υπάρχουν περίπου 30.000 κενά ραντεβού σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, όμως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στα Αστυνομικά Τμήματα στις πρωτεύουσες των νομών τα ραντεβού αυτά έχουν εξαντληθεί. Έσπευσε ο κόσμος γρήγορα. Κάνουμε δύο πράγματα: πρώτον, ανοίγουμε την πλατφόρμα για ραντεβού μέχρι και 31/12, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, άρα άλλα περίπου 50.000 διαθέσιμα ραντεβού και, σταθμίζοντας που υπάρχει μεγάλη ζήτηση και κίνηση, θα διπλασιάσουμε για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο τα διαθέσιμα ραντεβού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες των νομών. Άρα, συν 50.000 ραντεβού μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Θα μπορεί κάποιος να μπαίνει να κλείνει και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ότι για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμα ραντεβού, εκεί που έχουν εξαντληθεί».

Ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι το υπουργείο εστιάζει σε δύο πράγματα για τις νέες ταυτότητες: «Το πρώτο που θέλαμε ήταν να αποφεύγουμε τις ουρές, να μην μαζευόταν ο κόσμος έξω από τα αστυνομικά τμήματα, να υπάρχει συνωστισμός, ταλαιπωρία και όλα τα υπόλοιπα που πολλές φορές έχουμε δει και όλοι θέλουμε να αποφεύγουμε και που η τεχνολογία και η πλατφόρμα μας δίνει αυτή την επιλογή. Δεύτερον, ήταν η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του συστήματος -πάντοτε, όσο καλά και να έχεις προετοιμάσει ένα σύστημα, μία καινούρια διαδικασία, πρέπει να δεις πώς δουλεύει, πώς ανταποκρίνεται, δεν είναι μία απλή διαδικασία, καταγράφεις αποτυπώματα, παίρνεις στοιχεία, είναι ένα προσωπικό έγγραφο επίσημο που πρέπει να γίνεται με τη δέουσα προσοχή και με όλα τα στάνταρτς και τα πρωτόκολλα. Προχωράμε καλά, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι εκεί να εξυπηρετεί τον κόσμο, ταυτόχρονα γίνονται και έκτακτα ραντεβού. Υπάρχουν και 60 κινητά συνεργεία που θα αξιοποιηθούν για να βγάλουν ταυτότητα συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν, που ανήκουν σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες, σε ορεινά χωριά.

»Βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκεί τους συναδέλφους, τον συνάδελφο τον υπουργό, τον γενικό γραμματέα, τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Προχωράμε ομαλά, με το μεγάλο στόχο, σε 2,5 – 3 χρόνια από σήμερα, να έχουμε αντικαταστήσει το σύνολο των αστυνομικών ταυτοτήτων του πληθυσμού.

»Για όλη τη διαδικασία της μετάβασης θα αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες που διαθέτουμε, θα ενημερώνονται προφανώς αυτόματα. Εάν υπάρχουν συστήματα αλλαγής και προσαρμογής στα συστήματά τους, τα λογισμικά τους, είμαστε εδώ και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο γενικός γραμματέας κ. Λογοθέτης, με τους συνεργάτες του, οι υπηρεσιακοί της Ελληνικής Αστυνομίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όλα αυτά τα ερωτήματα, να τα βλέπουμε, να τα απαντούμε, να τα αντιμετωπίζουμε.

»Θέλουμε να κάνουμε μία διαδικασία για τους πολίτες, η οποία δεν θα έχει προβλήματα, θα είναι απλή και θα προμηθεύονται ένα απολύτως ασφαλές δελτίο ταυτότητας και θα τους επιτρέπει να ταξιδεύουν στο εξωτερικό σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της VISA και επιπλέον θα έχουν ένα έγγραφο το οποίο δεν θα πλαστογραφείται, δεν θα παραχαράσσεται και -όπως έχουμε ξαναπεί- ούτε θα σου καθορίζει πού θα πας, ούτε θα σου λέει τι θα ψηφίζεις, ούτε θα σε εκθέτει πουθενά, για να απαντήσουμε και σε όλα αυτά τα παράλογα που ακούγονται».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr