Ο απατεώνας του facebook: Έταζε έρωτα σε ανυποψίαστες ελληνίδες δίνοντας ψευδή στοιχεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο απατεώνας του facebook: Έταζε έρωτα σε ανυποψίαστες ελληνίδες δίνοντας ψευδή στοιχεία

Στα χνάρια του απατεώνα του Tinder

Το ποσό των 168.448 ευρώ κατάφερε να αποσπάσει ο απατεώνας του Facebook από ανυποψίαστες γυναίκες, ο οποίος αποκαλύφθηκε πως ανήκε σε διεθνή συμμορία που πραγματοποιούσε διαδικτυακές απάτες.

Στα χνάρια του Σιμόν Λέβιεβ, του άνδρα που έγινε γνωστός ως «ο απατεώνας του Tinder», ο οποίος παριστάνοντας τον γόνο ισραηλινής πλούσιας οικογένειας που ασχολείται με τα διαμάντια, εξαπατούσε γυναίκες, φαίνεται ότι βάδιζε ένας άνδρας ο οποίος εμφανιζόταν μέσω Facebook ως Robert W., εργαζόμενος του Αμερικανικού Στρατού ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε χώρες της Ασίας όπως την Υεμένη, το Αφγανιστάν, ή τη Συρία, καταφέρνοντας να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από γυναίκες.

Όπως αποδείχτηκε, ο Λέβιεβ, ήταν ο Χαγιούτ, ένας κατάδικος. Έτσι και ο Robert, σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκείνος που παρουσιαζόταν, αλλά μέλος μιας οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα με συγκεκριμένη δομή και διάρθρωση.

Όπως αποκαλύπτει το iefimerida.gr, τουλάχιστον 8 γυναίκες- ανάμεσα τους και μία παντρεμένη- έπεσαν θύματα του, από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα- μία στο Αιγάλεω και ακόμα μία στα Καλύβια- , τη Νάουσα, τις Σέρρες και την Πάτρα και ακόμα τρεις γλίτωσαν την τελευταία στιγμή.

Τα… χρήματα από το αρχηγείο των Ταλιμπάν

Είχε φτάσει στο σημείο να λέει ότι θα έστελνε δέμα με μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο προερχόταν από χρήματα που είχε βρει ο Αμερικανικός Στρατός στο Αρχηγείο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ και ο ίδιος βρισκόταν εκεί ως στρατιωτικός γιατρός των ΗΠΑ.

Τα…παραμύθια που ανέφερε δεν έχουν τέλος καθώς σε άλλη περίπτωση ανέφερε πως ως αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ είχε τραυματιστεί βαριά στο Αφγανιστάν και γι’ αυτό ήθελε από το θύμα του να παραλάβει αντί γι αυτόν ένα προσωπικό δέμα που είχε μέσα έναν πολύτιμο θησαυρό. Ιστορικά
κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, ωστόσο θα έπρεπε να καταβάλει εκείνη τα χρήματα για τη μεταφορά, τον εκτελωνισμό και τη φύλαξη.

Σε άλλες περιπτώσεις έλεγε ότι θα έπαιρνε σύνταξη και θα ερχόταν να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα μαζί με την ανήλικη κόρη του, ζητώντας από το θύμα του να αιτηθεί ως σύζυγος του άδεια από το ΟΗΕ καταβάλλοντας και πάλι διάφορα χρηματικά ποσά ή ότι είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Ινδονησίας και ζητούσε και πάλι από το θύμα του να καταβάλει χρήματα για την απελευθέρωση του.

Στο στόχαστρο γυναίκες από 40-60 ετών

Σύμφωνα με τις πληροφορείς του iefimerida, τα αιτήματα φιλίας στο Facebook στέλνονταν αποκλειστικά σε γυναίκες μεταξύ 40 και 60 χρόνων.

Ξεκινούσε να μιλάει μαζί τους καταφέρνοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Σε κάποιες περιπτώσεις αντάλλασσε νούμερο με τις γυναίκες και οι συνομιλίες τους συνεχίζονταν στην εφαρμογή whats app.

Οι επικοινωνίες τους κρατούσαν από 2 μέχρι και…5 μήνες, πετυχαίνοντας σε αυτό το διάστημα να αναπτύσσονται συναισθηματικοί δεσμοί ενώ τα χρήματα τα αποσπούσε τμηματικά.

Για να γίνει ακόμα πιο πιστευτός έστελνε και email που είχαν δημιουργήσει με τίτλο «Ηνωμένα Έθνη».

Η δικογραφία

Από την μέχρι στιγμής έρευνα των Αστυνομικών του τμήματος Ηράκλειας, τα μέλη του κυκλώματος είναι τουλάχιστον 6, από τους οποίους οι πέντε έχουν ταυτοποιηθεί και έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και απάτης.

Ανάμεσα τους φέρεται να είναι μία γυναίκα από τον Ασπρόπυργο, μία από την Βραζιλία, δυο Νιγηριανοί που μένουν στην χώρα μας καθώς και ένας Τούρκος.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, ένα από τα μέλη του κυκλώματος παρέλαβε χρήματα στη Τουρκία ενώ είχαν λογαριασμούς ακόμα και στη Τουρκία, την Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.

Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι το γεγονός ότι τα μηνύματα που δέχονταν γυναίκες στέλνονταν από την Γκάνα.

Η κατάθεση

Μία από τις γυναίκες στην κατάθεση της, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Tον Μαρτίο του 2021 γνώρισα μέσω του fb έναν άνδρα ο οποίος μου παρουσιάστηκε ως εργαζόμενος στο αμερικανικό στρατό. Η επικοινωνία μας κράτησε για περίπου 5 μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα με έπεισε και προχώρησα σε πάνω από πέντε καταθέσεις χρημάτων σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε φορά».

Εκτός από χρήματα ζητούσε ακόμα και κινητά. Μία γυναίκα που έπεσε στα δίχτυα του, πείστηκε και έστειλε στην Αθήνα με κούριερ, δύο κινητά iphone 13, για εκείνον και την…κόρη του αξίας 2.300 ευρώ καθώς όπως της είχε πει ότι είχε χαλάσει αυτό που είχε.

Τα θύματα όταν κάποιες φορές δεν είχαν αλλά χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους έφταναν στο σημείο ακόμα και να πάρουν δανεικά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr