Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι: Μάτι: «Ξέραμε για τους νεκρούς όταν έγινε η συνέντευξη Τύπου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι: Μάτι: «Ξέραμε για τους νεκρούς όταν έγινε η συνέντευξη Τύπου»

Κατά την απολογία του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, είπε ότι η πληροφορία για εντοπισμό σορών στο πύρινο μέτωπο έφτασε στις 19.54 της 23ης Ιουλίου 2018.

Στην παραδοχή ότι την ώρα που δινόταν συνέντευξη τύπου στο ΕΣΚΕ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, οι επιτελείς της Πυροσβεστικής γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί προχώρησε ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης.

Κατά την απολογία του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, είπε ότι η πληροφορία για εντοπισμό σορών στο πύρινο μέτωπο έφτασε στις 19.54 της 23ης Ιουλίου 2018.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες» υποστήριξε ο κ. Τερζούδης κατά την απολογία του, η οποία είχε διακοπεί επί σχεδόν ενάμιση μήνα λόγω της αποχής των δικηγόρων, και χαρακτήρισε «εθνική τραγωδία» τη φονική πυρκαγιά.

Υποστήριξε πως οι κανονισμοί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών τηρήθηκαν κατά γράμμα, όμως ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση.

Αναφορικά με τους συγγενείς των θυμάτων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν στο ακροατήριο, ο κ. Τερζούδης είπε: «Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ό,τι και να πεις, δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή».

Όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα εάν έχει εντοπίσει επιχειρησιακά λάθη, απάντησε: «Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά, με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει».

Ο κ. Τερζούδης αναφέρθηκε και στις αλλαγές στις οποίες προχωρά η Πολιτεία μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή:

«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία. Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση, βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος, όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί, αλλά μου είπαν όχι ακόμα. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος, υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr