Οδήγηση στην βροχή: Τι πρέπει να προσέχετε – Οι «χρυσοί κανόνες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδήγηση στην βροχή: Τι πρέπει να προσέχετε – Οι «χρυσοί κανόνες»

Οδήγηση στην βροχή: Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού παρόλα αυτά τις τελευταιές μέρες βλέπουμε πως οι καταιγίδες έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Τώρα που άλλαξε ο καιρός τα δεδομένα της οδήγησης τροποποιούνται ως προς τον τρόπο που οδηγούμε. Κι αυτό, γιατί είναι γνωστό ότι οι βροχές δημιουργούν παγίδες στο δρόμο, που σε συνάρτηση με την κακή κατάσταση των αυτοκινήτων και των ελαστικών, μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν απλοί κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι οι οδηγοί για να παραμείνουν ασφαλείς. Το πρώτο που οφείλουν να φροντίσουν, είναι η καλή ορατότητα. Το παρμπρίζ πρέπει να είναι καθαρό, ενώ ο οδηγός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί, με το δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων να είναι γεμάτο.

Επειδή η βροχή μειώνει την ορατότητα, θα πρέπει ο οδηγός να έχει πάντα τα φώτα πορείας αναμμένα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για τα καινούρια μοντέλα, που τα φώτα ημέρας αποτελούν στάνταρ εξοπλισμό. Επειδή τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, θα πρέπει ο οδηγός να χρησιμοποιεί το σύστημα a/c ή του κλιματισμού για το “ξεθάμπωμα” των τζαμιών. Τα ελαστικά είναι ένα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέχουν όλοι οι οδηγοί. Θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν το προβλεπόμενο βάθος πέλματος, όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης.

Οδήγηση στην βροχή: Συμβουλές πριν την οδήγηση σε περίπτωση βροχής

Σε συνθήκες ισχυρής βροχόπτωσης, οδηγούμε μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο.

Ενημερωνόμαστε από τα δελτία για τον καιρό, για τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει και για τα προβλήματα στους δρόμους.

Επιλέγουμε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε αποφεύγοντας τα σημεία εκείνα που γνωρίζουμε πως συνήθως πλημμυρίζουν. Φεύγουμε νωρίτερα από το σημείο εκκίνησης, μιας και θα οδηγήσουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα και το πιθανότερο είναι να συναντήσουμε κίνηση στον δρόμο.

Ελέγχουμε τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων.

Φροντίζουμε να είναι γεμάτο το ρεζερβουάρ, καθώς η χρήση θέρμανσης και φώτων, αλλά και η πιθανή κίνηση που θα συναντήσουμε στον δρόμο, απαιτούν περισσότερα καύσιμα.

Έχουμε πάντα μαζί μας το κινητό τηλέφωνο, καθώς και έναν φορτιστή αυτοκινήτου.

Αποφεύγουμε να ταξιδεύουμε μόνοι και ειδοποιούμε τους δικούς μας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε και για την πιθανή ώρα που θα φτάσουμε στον προορισμό μας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr