ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέος γύρος πληρωμών για χιλιάδες αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέος γύρος πληρωμών για χιλιάδες αγρότες

Μέσα στο επόμενο διάστημα αξίζει να αναφέρουμε ότι έρχεται νέα μεγάλη πληρωμή για τους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο επόμενο διάστημα οι αγρότες αναμένεται να λάβουν ένα πολύ σημαντικό επίδομα, το οποίο έρχεται έπειτα από απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από εκεί και πέρα νέα μεγάλη πληρωμή αναμένεται μέσα στο Ιούνιο, δεκάδες αγρότες θα δουν χρήματα ξανά στους λογαριασμούς τους ύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Τέλος, να σημειώσουμε πως με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Μεγάλη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους αγρότες – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Ανακοινώθηκε νέα μεγάλη πληρωμή για τους αγρότες – Πότε πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Νέα μεγάλη πληρωμή αναμένεται μέσα στο Ιούνιο, δεκάδες αγρότες θα δουν χρήματα ξανά στους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Η τελευταία μεγάλη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν Μεγάλη Εβδομάδα, πιστώνοντας στους λογαριασμούς των δικαιούχων ποσό ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ νέα μεγάλη πληρωμή – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Σε πληρωμές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη Μεγάλη Εβδομάδα, πιστώνοντας στους λογαριασμούς δικαιούχων ποσό που ξεπερνά τα 780 εκατ. ευρώ.

Σε πληρωμές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη Μεγάλη Εβδομάδα, πιστώνοντας στους λογαριασμούς των δικαιούχων ποσό ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκατ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενους αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών, το ΥΠΑΑΤ παρέχει τις εξής διευκρινιστικές οδηγίες για τους δικαιούχους:

Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών, σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται.

Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου. Σημειώνεται ότι όσα αναφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ είναι αδύνατον να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτέλεσαν τις βασικές αρχές κατανομής των πόρων.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφοντα στο ΣΣ της ΚΑΠ. Διαφορές εντοπίζονται, επίσης, και στην απαίτηση παραδόσεων σε όλα τα καθεστώτα. Επί παραδείγματι το 2022 δεν υπήρχε απαίτηση παραδόσεων στα ψυχανθή αλλά και σε άλλους όρους όπως π.χ. για τα μήλα που προαναφέρθηκε. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα επανεξετασθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών.

Σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελέγχονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις που κρατούσαν σε ομηρία πάνω από 16.500 παραγωγούς και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής. Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησαν και δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2014.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr