Ουκρανία: Σοκάρει ο Έλληνας γιατρός που έκανε εγχείρηση σε παιδί μέσα στο σκοτάδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουκρανία: Σοκάρει ο Έλληνας γιατρός που έκανε εγχείρηση σε παιδί μέσα στο σκοτάδι

Τον γύρο του κόσμου έκανε το βίντεο με ομάδα γιατρών με επικεφαλής έναν Έλληνα να πραγματοποιούν στο απόλυτο σκοτάδι εγχείρηση σε παιδί

Τον γύρο του κόσμου έκανε το βίντεο με ομάδα γιατρών με επικεφαλής έναν Έλληνα να πραγματοποιούν στο απόλυτο σκοτάδι εγχείρηση σε παιδί στην Ουκρανία.

«Έχω την ελληνική σημαία στο γραφείο μου, γιατί έχω ελληνικές ρίζες. Οι γονείς μου είναι Έλληνες Πόντιοι από τη Μαριούπολη. Εγώ δυστυχώς δεν μιλάω ελληνικά παρά μόνο λίγες λέξεις, ενώ οι γονείς μου μιλούσαν τα ελληνικά καλύτερα από τα ρωσικά», δήλωσε ο γιατρός στο OPEN.

Το τελευταίο διάστημα σχεδόν καθημερινά ουκρανικές πόλεις βυθίζονται στο σκοτάδι, ενώ το Κίεβο παραμένει σε συναγερμό από τις συνεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις. Αποτέλεσμα; Ακόμα και η καρδιοχειρουργικές κλινικές να βυθίζονται στο σκοτάδι την ώρα που πρέπει να εγχειρίσουν τραυματίες, ασθενείς ή ακόμα και μωρά παιδιά.

Το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Guardian, με τους γιατρούς σε νοσοκομείο του Κιέβου να κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε ένα παιδί την στιγμή που η πόλη έχει βυθιστεί το σκοτάδι λόγω των μπλακ άουτ, έκανε τον γύρο του κόσμου.

O επικεφαλής γιατρός της ομάδας Μπόρις Τοντούροφ, είναι αυτός ο οποίος έκανε την εγχείρηση και είναι ελληνικής καταγωγής. Στο γραφείο του, όπου η ελληνική σημαία βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

«Είναι σαν να ζούμε σε υποβρύχιο»

Μίλησε και εξιστόρησε πώς είναι να σώζεις ζωές υπό αντίξοες συνθήκες αλλά και για τον μεγαλύτερο φόβο του για τη συνέχεια του πολέμου.

  • Προσπαθείτε να σώσετε ανθρώπινες ζωές και τις διακοπές ρεύματος να είναι συνεχείς. Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση;

«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να ζούμε σε ένα υποβρύχιο. Έχουμε ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης και αρκετά αποθέματα σε τρόφιμα, αίμα και φάρμακα και έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε για αρκετούς μήνες, εντελώς αυτόνομα»

  1. Οι μάχες στη Μαριούπολη διήρκεσαν μήνες. Είχατε δικούς σας ανθρώπους εκεί;

«Έχασα αρκετούς συγγενείς. Οι γονείς μου έχουν αποβιώσει χρόνια πριν. Σκοτώθηκε μια θεία μου και αγνοούνται κάποιοι συγγενείς που έμεναν εκεί . Δεν γνωρίζουμε τίποτα, η τύχη τους αγνοείται. Και ο φόβος του είναι ότι οι ανθρώπινες απώλειες το χειμώνα θα αυξηθούν και από τα ρωσικά χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας».

  1. Πιστεύετε ότι είναι πιθανό να έχουμε και απώλειες από το κρύο;

«Είναι πιθανό. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τους ηλικιωμένους ασθενείς, που δεν έχουν παιδιά και στήριξη. Είναι μοναχικοί, μένουν μόνοι στο διαμέρισμά τους, χωρίς ρεύμα και θέρμανση».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr