Παιδοψυχολόγος για Τζωρτζίνα: Οι ζωγραφιές της «δείχνουν» ότι φοβόταν πως θα πεθάνει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδοψυχολόγος για Τζωρτζίνα: Οι ζωγραφιές της «δείχνουν» ότι φοβόταν πως θα πεθάνει

Aίσθηση παιδιού που ένιωθε να βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά και που φοβόταν ότι θα πεθάνει, δίνουν οι ζωγραφιές της 9χρονης Τζωρτζίνας σύμφωνα με παιδοψυχολόγο

Συγκλονίζουν οι διαπιστώσεις της παιδοψυχολόγου Χριστίνας Μπογιατζή, αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, καθώς ειδικά για την μικρή Τζωρτζίνα η ειδικός κρίνει πως από τις ζωγραφιές του παιδιού αντανακλάται πως αυτό ένιωθε κίνδυνο και φόβο πως θα πεθάνει.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ η κα Μπογιατζή, «τα παιδιά χρησιμοποιούν τη ζωγραφική γιατί δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τη λεκτική επάρκεια που θα μπορούσε ένας ενήλικας».

Μιλώντας για την Τζωρτζίνα η ειδικός τόνισε ότι ήταν μια ιδιάζουσα περίπτωση με την παιδοψυχολόγο να λέει ότι μέσω της ζωγραφικής μπόρεσε να δει τα βαθιά μηνύματα του παιδιού, ότι «κινδυνεύει, ότι νιώθει άγχος, νιώθει ανασφάλεια».

Σύμφωνα με την κ. Μπογιατζή τα «παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές παίρνουν το στατικό αντικείμενο και το κάνουν δυναμικό».

Όπως είπε, «μέσα από τα μάτια της Τζωρτζίνας στις ζωγραφιές καταλάβαμε ότι ήθελε να δείξει κάτι». Στην προκειμένη περίπτωση «υπήρχε απουσία συναισθήματος από την μητέρα από πριν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ζωγραφιά με το μαύρο κεφάλι της μητέρας της, υποδήλωσε ότι φοβόταν ότι θα πεθάνει. Ήταν ένα πολύ δυναμικό παιδί, έτρεχε, έπαιζε, χόρευε».

Επισήμανε μάλιστα «ότι όταν ένα παιδί είναι φοβισμένο στο περιβάλλον του, αυτό είναι εν δυνάμει κακοποίηση. Θάνατος σε ένα παιδί είναι οτιδήποτε απειλεί την ψυχική του υγεια. Τα παιδιά αισθάνονται το θάνατο πολύ πιο βαθιά από ότι εμείς, ίσως γιατί δεν τον έχουν απομυθοποιήσει», δήλωσε η κ. Μπογιατζή προσθέτοντας ότι στις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας φαινόταν η πάλη μέσα της ανάμεσα στο ένστικτο της ζωής και στο ένστικτο του θανάτου».

Εξήγησε ότι ως ειδικός αισθάνθηκε ιδιαίτερα δύσκολα γι’ όσα διέκρινε στις ζωγραφιές του παιδιού γιατί «η μητέρα είναι το τελευταίο πρόσωπο που θέλουμε να ταυτοποιήσουμε ως απειλή γιατί είναι το πρώτο αντικείμενο αγάπης, ασφάλειας, ζωής για το παιδί».

H παιδοψυχολόγος ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα λάβει υπόψη της το πόρισμα της κλινικής παιδοψυχολόγου Δέσποινας Σαβόγλου η οποία είδε και τους γονείς από κοντά όπου διαπιστώνεται ότι το παιδί ζούσε σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον.

Για την ίδια υπόθεση ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης επισήμανε ότι «η επιστήμη ότι είχε να κάνει το έκανε», τονίζοντας ότι με τα νέα στοιχεία το πόρισμα καταλήγει σε ανθρωποκτονία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr