Πανελλαδικές 2022: Η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για μάσκες και self test
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2022: Η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για μάσκες και self test

Η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων

Αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές Πανελλαδικές και στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εξεταστεί η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για τα μέτρα και τα πρωτόκολλα για την διεξαγωγή των πανελληνίων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για τις Πανελλαδικές θα είναι να συνεχιστεί η χρήση μάσκας από τους υποψηφίους με το σκεπτικό ότι θα τους βοηθήσει ψυχολογικά ώστε να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Αντίθετα το υπουργείο Παιδείας φέρεται να εισηγείται να μην προβλέπεται η διενέργεια self test για τους υποψηφίους των πανελλαδικών και την είσοδό τους στις αίθουσες.

Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας εισηγείται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί να πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να έχει καταλήξει στην τήρηση όσων ίσχυαν και τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, στο να είναι, δηλαδή, αυξημένος ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές αλλά και στον προσεκτικό καθαρισμό και αερισμό των αιθουσών πριν και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Παράλληλα ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τους υποψήφιους μουσικών τμημάτων και ΤΕΦΑΑ οι οποίοι θα εξετάζονται σε κάποια ειδικά μαθήματα χωρίς μάσκα.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση που υποψήφιος νοσήσει με κορονοϊό προβλέπεται η μεταφορά της εξέτασής του στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα και η έναρξη

Το διάστημα 3 – 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2022 – Οι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται:

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Πανελλήνιες 2022: Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) εξετάζονται:

Οι 6 αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι

1. Τα μαθήματα που θα εξεταστούν

Οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον μαθήματα και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

Για την εισαγωγή στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (πανελλαδικές 2022) και εφεξής, όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».

2. Οι συντελεστές βαρύτητας
Στις φετινές Πανελλαδικές θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη.

3. Το δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ
Και στις Πανελλαδικές 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού, για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, μάλιστα από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

4. Νέα τμήματα και τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών
Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών » παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο .Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο « Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο « Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής». Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής », παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Πιο αναλυτικά τα τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2022 είναι τα εξής τμήματα: Ικάρων (ΣΙ) Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ) Ερευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών.

5. Οι τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πολλά τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές δηλαδή τμήματα που είχαν όρισαν τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν ενώ κάποια τμήματα «ανέβασαν» τους συντελεστές τους.

6. Αλλαγές τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία

  • Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
  • Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
  • Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
  • Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
  • Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
  • Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr