Πανελλήνιες 2022: Δείτε πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2022: Δείτε πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2022 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, με τη Νεοελληνική Γλώσσα, ενώ την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα Νέα Ελληνικά.

Ξεκινούν την Παρασκευή 2 Ιουνίου οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους απόφοιτους των ΓΕΛ, ενώ αύριο, Πέμπτη 1η Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις και για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.

Οι εξετάσεις, όπως συνηθίζεται, ξεκινούν με την εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα. 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρσι.Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Αρχές Αυγούστου τα αποτελέσματα

Στην ΕΡΤ μίλησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης επισημαίνοντας ότι άλλη μια δύσκολη χρονιά διεκπεραιώθηκε με μελετημένα βήματα και εξορθολογισμένες πρωτοβουλίες ενώ δήλωσε πως το υπουργείο είναι έτοιμο για την έναρξη των εξετάσεων. Επίσης, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου, είναι πριν από τις διακοπές του Αυγούστου να είναι όλα έτοιμα και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ώστε μαθητές και γονείς να έχουν τον κατάλληλο χρόνο να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Τόνισε για ακόμα μια φορά το αδιάβλητο της διαδικασίας και ότι οι επιτροπές έχουν την αποκλειστικότητα για την επιλογή των θεμάτων, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση από το υπουργείο. Όσον αφορά τη νέα σχολική χρονιά, δήλωσε ότι αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 Σεπτεμβρίου ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι στις θέσεις τους όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδωσε χθες και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν πριν τις διακοπές του Αυγούστου.

Υποστήριξε δε, ότι όλες οι διαδικασίες αναφορικά με τις εξετάσεις «έτρεξαν» γρηγορότερα φέτος και αυτό θα αποτυπωθεί και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο παράγοντας που κρίνει τις Βάσεις 2022

Η ανακοίνωση όμως για τον αριθμό των εισακτέων είναι ο βασικός παράγοντας που αλλάζει τα δεδομένα για τις Βάσεις του 2022.

Οι τάσεις των βάσεων εισαγωγής δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος στις περιζήτητες σχολές.

Και αυτό γιατί, προτού καν εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι εισακτέοι θα είναι λιγότεροι κατά 9.021. Υπενθυμίζεται πως, πέρσι, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανήλθε σε 77.415. Στη συνέχεια, μάλιστα, πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν είχαν δικαίωμα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο.

Ωστόσο, η πορεία των βάσεων 2022 θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό, ενώ οι συντελεστές βαρύτητας και για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, θα ανεβάσουν μάλλον τον πήχη του ανταγωνισμού για αρκετές σχολές.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr