Πανελλήνιες 2023 – Νέα Ελληνικά: Οι απαντήσεις των θεμάτων στο evima.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2023 – Νέα Ελληνικά: Οι απαντήσεις των θεμάτων στο evima.gr

Πανελλήνιες 2023: Το evima.gr σας παρουσιάζει τις απαντήσεις των θεμάτων στα Νέα Ελληνικά.

«Πρεμιέρα» έκαναν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενώ το Σάββατο θα εξεταστούν στα μαθηματικά (Άλγεβρα).

Τα κείμενα στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές ήταν για τα οφέλη του εθελοντισμού και ποίημα του Μπρεχτ.

Το evima.gr, σε συνεργασία σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, τον μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Όμιλο της χώρας, με 34 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της Εκπαίδευσης, 81 Φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 16.000 μαθητές για τη φετινή σχολική χρονιά, καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα σας προσφέρει την πληρέστερη ενημέρωση.

Παράλληλα, το evima.gr, θα δημοσιεύει κάθε ημέρα μέχρι την έναρξη των εξετάσεων, θέματα προσομοίωσης για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές 2023.

Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά:

ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ’ ΕΠΑΛ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α1.

Σύμφωνα με τις τρεις πρώτες παραγράφους του κειμένου, οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις χαρακτηρίζονται από υπομονή και ψυχραιμία στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ προβλήματα που μπορεί να τους απασχολούν είναι προσπελάσιμα μέσω του εθελοντισμού. Επιπλέον, οι εθελοντές χαρακτηρίζονται αισιόδοξοι και ανιδιοτελείς. Τέλος, σε κοινωνικό επίπεδο, υπογραμμίζεται ότι αποκτούν νέες κοινωνικές συναναστροφές με τις οποίες μοιράζονται πολιτικές και κοινωνικές ιδέες και προβληματισμούς, αλλά καλλιεργούν και το ομαδικό πνεύμα.

A2 α)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Καθώς η εθελοντική εργασία…ποτέ ότι είχαν.

ΣΧΟΛΙΑ/ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ: Κοινωνικοποιούνται, έρχονται…επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ: Γενικότερα, ο εθελοντισμός… στη ζωή μας.

Α2 β)

Ομαδική= συλλογική

Ενισχύεται= ισχυροποιείται, ενδυναμώνεται

Αδράνεια= απραξία, αργία

A3

ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΥ »

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η αξία του εθελοντισμού είναι ανυπολόγιστη, γιατί υπηρετεί αρχές, αξίες και ιδεώδη που έχουν ανθρωπιστικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Σε μία κοινωνία που ταλανίζεται από φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, αλλά και από την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου, οι εθελοντικές δράσεις αποτελούν απόδειξη φιλαλληλίας κι ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο. Στα βιώματά μας, όλοι έχουμε παραδείγματα προσφοράς που ποικίλλουν.

Α ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης: Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ευαισθητοποιεί τους πολίτες είναι σαφώς η επίγνωση πως υπάρχουν συνάνθρωποί τους που δεν έχουν ούτε καν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Μια μορφή του εθελοντισμού κινείται, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση με τη δωρεά χρημάτων, τροφίμων, καθώς και φαρμάκων ή ιατροφαρμακευτικού υλικού. Ενώ, συχνή είναι και η εθελοντική εργασία για την ετοιμασία γευμάτων για τους άπορους ή/και τους άστεγους συμπολίτες, όπως κι η εθελοντική εργασία για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν από κάποια φυσική καταστροφή (σεισμός, πλημμύρες κ.ά.). Ανθρωπιστικά κίνητρα έχει και η εθελοντική αιμοδοσία, όπως και η δωρεά οργάνων, που αποσκοπούν στη σωτηρία της ζωής ενός συνανθρώπου.

Προστασία του περιβάλλοντος: Ζωτικής σημασίας, είναι, επίσης, η εθελοντική δράση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, καθώς είναι πολλοί εκείνοι οι πολίτες που προσφέρουν τη συνδρομή τους στην πυροπροστασία ή την κατάσβεση πυρκαγιών, αλλά και στην αναδάσωση ή τον καθαρισμό δασών και παραλιών. Ενώ, εμφανές καθίσταται το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και μέσα από εθελοντικές προσπάθειες ανακύκλωσης ή προώθησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η σημαντική εθελοντική προσφορά που σχετίζεται με την προστασία, τη διάσωση και την περιποίηση αδέσποτων ζώων.

Κοινωνική προσφορά: Η εθελοντική προσφορά εκτείνεται σαφώς και στην εθελοντική εργασία σε ιδρύματα ή κοινωφελείς συλλόγους όπου βρίσκονται παιδιά (ορφανά, εγκαταλελειμμένα, παιδιά με ειδικές ανάγκες), τοξικομανείς στο στάδιο της απεξάρτησης ή πρόσφατα αποφυλακισμένοι που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και σε χώρους όπου προσφέρεται μέριμνα σε ηλικιωμένους.

Ενώ, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς εντάσσεται και η εθελοντική εργασία για τον καθαρισμό σημείων της πόλης ή οι δράσεις για την προστασία των πεζών και ιδίως εκείνων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (αμεα).

B ZHTOYMENO

Παροχή ανθρωπιστικής παιδείας και στήριξη των αντίστοιχων μαθημάτων.

Ανάδειξη της αναγκαιότητας του εθελοντισμού στη σύγχρονη εποχή.

Προβολή της δράσης των εθελοντικών οργανώσεων.

Δημιουργία περιβαλλοντικών ομάδων. Παρότρυνση για ανάληψη πρωτοβουλιών από τις μαθητικές κοινότητες.

Ημερίδες και ομιλίες για τον ρόλο του εθελοντισμού στην κοινωνία.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Καταληκτικά, είναι αναγκαίο να τονισθεί πως σε περιόδους κρίσης και εξαιρετικά δυσχερών σύγχρονων προβλημάτων, ο εθελοντισμός και κατ’ επέκταση ο ανθρωπισμός συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και πρόοδο, χωρίς να συνθλίβεται το άτομο. Έτσι, ενισχύεται η συλλογικότητα και περιστέλλονται ο εγωισμός, η εγωπάθεια και φυσικά ο ατομικισμός.

*Ο μαθητής μπορούσε να κάνει και χρήση α’ ενικού ρηματικού προσώπου, καθώς η εκφώνηση ζητά προσωπικές γνώσεις κι εμπειρίες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr