Πανελλήνιες 2023: Πότε βγαίνουν οι βάσεις και τί αλλάζει φέτος με τα αποτελέσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2023: Πότε βγαίνουν οι βάσεις και τί αλλάζει φέτος με τα αποτελέσματα

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2022 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας.

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων) για τις Πανελλήνιες 2023  –αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισήχθη στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα, που αφορούν το πρώτο μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη εβδομάδα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η εικόνα δεν είναι καλή. Η βία κατά των γυναικών και ο φεμινισμός, παρότι θέμα αναμενόμενο και επίκαιρο, φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τελικά τους υποψήφιους.

Όπως λέει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, «τα Αρχαία Ελληνικά φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, όχι όμως τόσο πολύ τα Μαθηματικά και η Χημεία, που ήταν μεν διαβαθμισμένης δυσκολίας, αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στις απαντήσεις των θεμάτων, παρά μόνο ως προς το μέγεθος των απαντήσεων».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς της ΟΕΦΕ, το Δ ́ ερώτημα ήταν «διαβαθμισμένης δυσκολίας και απαιτείται σχεδιασμός της απάντησης ώστε να προκύψει επιτυχία στο σύνολο των μορίων».

«Κάποιες σχολές υψηλής ζήτησης όπως ιατρικές, νομικές και υψηλόβαθμα τμήματα του Πολυτεχνείου μπορεί να έχουν ανοδική τάση, αλλά όχι και η πορεία των υπόλοιπων σχολών», λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.

Την καθοδική πορεία σχολών που δεν ανήκουν στα «ρετιρέ» των επιστημονικών πεδίων εκτιμούν εκπαιδευτικοί με βάση τα θέματα στη Βιολογία επί παραδείγματι, τα οποία η ΟΕΦΕ έκρινε ως «αναμενόμενα και μέτριας δυσκολίας, αλλά οι μαθητές πρέπει να προσέξουν τις λεπτομέρειες.

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων αναφέρει ότι «τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας παρουσιάζουν διαβαθμισμένη δυσκολία και καλύπτουν ευρύ φάσμα της ύλης.

Το περιεχόμενο των θεμάτων είναι αντίστοιχο με θέματα παλαιότερων ετών και αναμένεται να ανταποκριθούν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές με κριτική σκέψη, οι οποίοι θα πρέπει να αιτιολογήσουν επαρκώς τις απαντήσεις τους».

«Τα θέματα χαρακτηρίζονται ευκολότερα από τα περσινά. Καλύπτουν ευρύ μέρος της ύλης και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα», σύμφωνα με την ΟΕΦΕ για τα Μαθηματικά, ενώ η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχολίασε ότι «καλύπτεται το σύνολο σχεδόν της ύλης, τα θέματα παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία και είναι παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά».

Πέρσι πάντως στα Μαθηματικά είχε πέσει κάτω από τη βάση περίπου το 60% των υποψηφίων.

Τέλος εξετάσεων σε γυμνάσια – λύκεια, λήξη μαθημάτων σε νηπιαγωγεία – δημοτικά Η 15η Ιουνίου σηματοδοτεί το τέλος της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή θα ακουστεί το τελευταίο κουδούνι για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες των γυμνασίων και της Α’ και Β’ λυκείου θα ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους.

Οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να καταθέσουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Στο διάστημα 26-28 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ. Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2022 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2022 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας.

Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

ΙPAIDEIA

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr