Πάσχα: Τι ισχύει με τη μάσκα στα ταξίδια εκτός νομού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα: Τι ισχύει με τη μάσκα στα ταξίδια εκτός νομού

Πώς πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις εκτός νομού με τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Σε ισχύ είναι από τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου, τα έκτακτα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού με τα οποία θα κάνουμε φέτος Πάσχα. Ένα από τα βασικά μέτρα είναι η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ και τα αυτοκίνητα για τη μετακίνηση εκτός νομού.

Έτσι, σύμφωνα με το ΦΕΚ μέχρι την Πρωτομαγιά ισχύουν τα εξής:

Εστίαση και διασκέδαση

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό,
για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Μετακίνηση εκτός νομού

Για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια κορονοϊού επιτρέπεται το Πάσχα στο χωριό με τα μέτρα που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Μπορεί και πάλι η παρουσία του κορονοϊού να είναι ισχυρή, η πανδημία να είναι εδώ και να μην πρέπει να τη ξεχνάμε, αλλά η κανονικότητα έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό και τα ταξίδια είναι δυνατά εντός και εκτός Ελλάδας.

Τι ισχύει για τα ταξίδια με ΜΜΜ

Αναλυτικότερα, ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ, ή ΚΤΕΛ ΑΕ, υπεραστικών ΚΤΕΛ, ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητικών άγονων γραμμών), τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος, αναβατήρες (τελεφερίκ), λειτουργία με πληρότητα 100% και με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).

H μη χρήση μάσκας σε ΜΜΜ τιμωρείται με 300 ευρώ.

Τι ισχύει με τη μάσκα στο αυτοκίνητο

Oι επιβάτες ενός αυτοκινήτου συνεχίζουν να είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.

Οι εξαιρέσεις αφορούν μόνο στις περιπτώσεις όπου:

Α) Επιβαίνει μόνο ο οδηγός
Β) Στο αυτοκίνητο βρίσκονται σύζυγοι ή συμβιούντες
Γ) Στο αυτοκίνητο επιβαίνουν συγγενείς α’ και β’ βαθμού

Στην περίπτωση που σε έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν τηρείται η χρήση της μάσκας από τους επιβάτες του αυτοκινήτου εφόσον δεν ισχύει κάποια από τις παραπάνω εξαιρέσεις, τότε το πρόστιμο είναι 150 ευρώ για τον κάθε ένα επιβάτη.

Πότε καταργείται η μάσκα

Από 1η Ιουνίου καταργείται η χρήση μάσκας και στους κλειστούς χώρους όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις ανακοινώσεις που πραγματοποίησε για τον οδικό χάρτη με τα μέτρα για την πανδημία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ αναμένεται η ΚΥΑ προκειμένου να αποτυπωθούν οι εξαιρέσεις, δηλαδή που θα συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας κανονικά

Σημειώνεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αναμένεται να παραμείνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr