Πασχαλινά έθιμα: Πότε γίνεται το βάψιμο των αυγών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλινά έθιμα: Πότε γίνεται το βάψιμο των αυγών

Πότε βάφουμε τα αυγά και τι δεν επιτρέπεται να κάνουμε εκείνη την ημέρα

Αναμφισβήτητα το βάψιμο των αυγών είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα πασχαλινά έθιμα που κρατάει ανα τους αιώνες.

Κατά βάση τα αυγά βάφονται κόκκινα αλλά με την πάροδο των χρόνων τα βρίσκουμε σε ποικιλία χρωμάτων.

Στο ερώτημα γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές.

Τα αυγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν.Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Μάλιστα, για πολλούς το αυγό συμβολίζει και τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, αλλά μέσα έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Μια άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάει αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Αυτήν την ημέρα στα σπίτια  δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr