ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η Βόρεια Εύβοια χρειάζεται μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης από την πολιτεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η Βόρεια Εύβοια χρειάζεται μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης από την πολιτεία

Στη συνάντηση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας συμμετείχε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η γνωστή πλέον «Επιτροπή Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας», πραγματοποίησε την 3/6/2022 στα Λουτρά Αιδηψού,  την 4η συνάντηση της με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, όπως η ίδια η επιτροπή την ονομάζει.

Εδώ και καιρό δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι, αντί  για τις αναμενόμενες διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες, οι συναντήσεις αυτές γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων συμμετεχόντων, με κύριο θέμα τις ανταλλαγές φιλοφρονήσεων και αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας μελέτες με δωρητές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και διάφορους χορηγούς. Στην τελευταία αυτή «συνάντηση», η αγωνία  των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής εκφράστηκε έντονα. Και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά όσο τα προβλήματα όχι απλά παραμένουν άλυτα, αλλά διογκώνονται.

Αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς την πρόληψη πυρκαγιών με την υποχρηματοδότηση σε Δήμους και Περιφέρεια,  και η καταστροφική επιλογή των προκατόχων της, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες πυροπροστασίας στα ήδη υποστελεχωμένα δασαρχεία,  ήταν να καταστραφούν  500.000 στρέμματα δάσους στο πανέμορφο νησί μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την επικοινωνιακή τακτική της με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και αντίθετα, από την πολυπόθητη ανασυγκρότηση, αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, δέκα μήνες μετά και παρά την ανάληψη καθηκόντων της πολύφερνης «Επιτροπής», τα προβλήματα παραμένουν:

  • Η γραφειοκρατία παραμένει ακλόνητη ως προς τη στήριξη και εξασφάλιση εισοδήματος και ασφάλισης των πληγέντων (ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κ. α.) Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το πολυδιαφημισμένο ειδικό επταετές πρόγραμμα απασχόλησης δασεργατών άφησε «εκτός» τα 2/3 των ενδιαφερομένων με το υπόλοιπο 1/3 να μην έχει ακόμη προσληφθεί.
  • Τα ελάχιστα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ξεκινήσει μέχρι στιγμής δεν αρκούν για να προστατευθούν οι οικισμοί, αφού τα οικεία δασαρχεία μόλις πριν λίγους μήνες παρέδωσαν μέρος των μελετών μόνο για αντιδιαβρωτικά έργα. Τα έργα αυτά μπορούν να εκτελέσουν μόνο ανάδοχοι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας και ιδιωτικές εταιρίες εργολάβων, με αποτέλεσμα κάτοικοι της περιοχής που θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε αυτά να οδηγούνται για άλλη μια φορά στην ανεργία.
  • Οι υποσχέσεις για καθαρισμό του δάσους από τα καμένα δέντρα, εκπαίδευσης των κατοίκων σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων και μέτρων αποτροπής μελλοντικών φυσικών καταστροφών δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ!
  • Υποβάθμιση σχολείων της περιοχής.
  • Κλείσιμο καταστημάτων τραπεζών στις πληγείσες περιοχές.
  • Υποστελέχωση στα κέντρα υγείας και ελλείψεις ακόμα και σε ασθενοφόρα.
  • Δυσοίωνο το μέλλον και της τουριστικής ανάπτυξης χωρίς σύγχρονα λιμάνια, ελάχιστες ακτοπλοϊκές συνδέσεις και διαχρονικά χωρίς σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο που θα ενώσει τη βόρεια Εύβοια με το κεντρικό και νότιο μέρος του νησιού.

Τελικά, ποιός είναι ακριβώς ο σκοπός σύστασης και συνέχισης της ύπαρξης της  εν λόγω επιτροπής, η οποία αποτυγχάνει παταγωδώς, σχεδόν ένα χρόνο μετά,  να στηρίξει τις πληγείσες περιοχές,  παραμένει μυστήριο.

Η βόρεια Εύβοια είναι αδύνατον να σωθεί με βραχυπρόθεσμα, ψηφοθηρικά μέτρα, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης και η διαχείριση των προβλημάτων από την πλευρά  της «Επιτροπής» οδηγεί τους κατοίκους σε απόγνωση και τον τόπο σε ερήμωση.

Αν δεν αφουγκραστούμε επιτέλους τις τοπικές κοινωνίες παραμερίζοντας τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις «ημετέρων», η απόλυτη και μη αναστρέψιμη καταστροφή της περιοχής είναι προ των πυλών.

Η «ταπεινή» συγγνώμη του Πρωθυπουργού και άλλων στελεχών της κυβέρνησης του επιβεβαιώνει τη γνωστή λαϊκή ρήση: «από τότε που βγήκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr