Πέντε περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών την τελευταία εβδομάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών την τελευταία εβδομάδα

«Πεσκέσι» ένα άκακο φιδάκι, έναν τυφλίνο, αποφάσισε να πάει μια γατούλα στους κηδεμόνες της, οι οποίοι ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας και της ομάδας Animal Rescue and Defence Squad Θεσσαλονίκης για να απομακρύνουν το φίδι από το διαμέρισμά τους στην Άνω Πόλη.

«Οι ένοικοι το λυπήθηκαν και μας κάλεσαν να το σώσουμε», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθελοντής της ομάδας Στέλιος Γερωνυμάκης για το περιστατικό με το φίδι.

Πέντε περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών την τελευταία εβδομάδα

Όμως αυτό το περιστατικό εμφάνισης φιδιού στον αστικό ιστό της πόλης δεν ήταν το μοναδικό αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, αφού σύμφωνα με τον κ. Γερωνυμάκη, η ομάδα εθελοντών διάσωσης ζωών κλήθηκε πέντε φορές από την αστυνομία, προκειμένου να παρέμβει για να απομακρύνει φίδια από σπίτια, αυλές ακόμη και αυτοκίνητα.

Τα περιστατικά αφορούσαν, πέραν του τυφλίνου στην Άνω Πόλη, σε ένα νερόφιδο στη Γιαννιτσών, έναν λαφιάτη στον Εύοσμο, μια οχιά από αυλή σπιτιού στο Πανόραμα και μια ακόμα περίπτωση στο Χορτιάτη.

Σύμφωνα με τον κ. Γερωνυμάκη, το γεγονός της εμφάνισης φιδιών δεν προκαλεί ανησυχία καθώς προκύπτει λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των θερμοκρασιών, ενώ όπως ο ίδιος επισημαίνει «τα περισσότερα περιστατικά φορούν άκακα φίδια».

«Δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου. Κάθε σεζόν προκύπτουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 80 περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γερωνυμάκης. «Τα περιστατικά είναι σχεδόν τα ίδια, απλώς πλέον δημοσιοποιούνται περισσότερο», σημειώνει.

Tι πρέπει να κάνουμε εάν δούμε φίδι μπροστά μας

Όσον αφορά την απρόσμενη συνάντηση με φίδι, συνιστά να μην χάνουν οι πολίτες την ψυχραιμία τους, να κρατήσουν αποστάσεις και να ενημερώσουν τις αρχές. «Απόσταση, οπτική επαφή και άμεση ειδοποίηση των αρχών, οι τρεις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε άμεσα, καθώς ένας λάθος χειρισμός μπορεί να είναι επιβλαβής και για τον πολίτη, αλλά και για το ερπετό», καταλήγει ο κ. Γερωνυμάκης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr