Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Η Λίνα Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Η Λίνα Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού

Την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε ο Φάνης Σπανός στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού

​Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υποδέχθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία προχώρησε σε επίβλεψη των έργων που είναι σε εξέλιξη. Παρόντες ήταν ο βουλευτής Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας,  η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, η Δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη και ο Γεν. Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώθηκε για την εξέλιξη του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, το οποίο προβλέπει την ενοποίηση και ανάδειξη του μνημειακού συνόλου του αρχαίου θεάτρου, του τάφου του Μινύου και του Ναού της Παναγίας Σκριπούς.

Το έργο, το οποίο εκτελείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας ΕΣΠΑ 2014-2020 και του ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδας, με συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, περιλαμβάνει:

  • Την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού, η οποία υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.
  • Άλλα έργα, τα οποία υλοποιούνται από τον Δήμο Ορχομενού και αφορούν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και οδών, καθώς και στην αποκατάσταση του κτηρίου των κελιών και του πρεσβυτερίου του Ι.Ν. Παναγίας Σκριπούς και του περιβάλλοντος χώρου.

Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων την επιτάχυνση του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, ώστε να απορροφηθούν οι καθυστερήσεις, που έχουν προκύψει και το έργο να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, στο τέλος του 2023.

Για την κατάρτιση του τελικού χρονοδιαγράμματος προγραμματίστηκε σύσκεψη στο ΥΠΠΟΑ την Τετάρτη 1η Ιουνίου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού.

Εντός του επομένου μηνός προγραμματίζεται η υπογραφή δύο Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Ορχομενού, για τα έργα αποκατάστασης των κελιών της Παναγίας Σκριπούς και του περιβάλλοντος χώρου, τα οποία προβλέπεται να εκτελεστούν από τον Δήμο Ορχομενού με την επίβλεψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Μετά το τέλος της αυτοψίας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Βρεθήκαμε όλοι μαζί στον Ορχομενό, με τον Βουλευτή, τον Περιφερειάρχη, τη Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να θέσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο έργο της διαμόρφωσης του Αρχαιολογικού Πάρκου. Πρέπει να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα. Υπήρξαν καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων, όμως θεωρώ ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο εμπρόθεσμα, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Μέχρι το τέλος του 2023, πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν και τα άλλα τέσσερα έργα, τα οποία είτε είναι σε εξέλιξη, είτε ξεκινούν με φορέα υλοποίησης τον Δήμο.

 

»Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, αυτός ο αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος, θα λειτουργήσει ως πολιτιστικός πόρος για την περιοχή, αλλά και ως αναπτυξιακός πόλος, ο οποίος θα αποδώσει και οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Στο τέλος του 2023 θα δούμε την περιοχή και το αρχαίο θέατρο να παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με τα μνημεία αναδεδειγμένα, τον αρχαιολογικό χώρο να αποδίδεται στους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής αστικής παρέμβασης».

Φάνης Σπανός, Λίνα Μενδώνη στον ναό Παναγίας Σκριπούς

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολύ παραγωγική συνεργασία που είχαμε και εδώ, στον Ορχομενό, αλλά και στη διαρκή προσπάθειά μας να φέρουμε εις πέρας τη δέσμευσή μας για το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε έργα και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής για τους επισκέπτες και την τοπική κοινωνία».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr