Ποια μέρα πέφτει η γιορτή του πατέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια μέρα πέφτει η γιορτή του πατέρα

Έρχεται η ημέρα που είναι αφιερωμένη σε όλους τους μπαμπάδες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Η γιορτή του πατέρα αναφέρεται και στην πατρότητα και τη συνεισφορά των μπαμπάδων στην κοινωνία. Ο στόχος, λοιπόν, για τη γιορτή του πατέρα είναι να αναδείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας.

Όσο κι αν η γιορτή του πατέρα είναι σαφώς όχι τόσο διαδεδομένη όπως η γιορτή της μητέρας, χρόνο με τον χρόνο, γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές στον ρόλο του πατέρα. Έχουν, έτσι, και οι μπαμπάδες μία ημέρα τον χρόνο που τους γιορτάζουν.

Γιορτή του πατέρα και Ελλάδα

Η γιορτή του πατέρα ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα. Πώς προέκυψε; Από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση. Έτσι, παρέμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια. Πάντως, έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής. Το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και αργότερα οριστικοποιήθηκε, το 1972, από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών. Ο λόγος; Η απαξίωση που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με τις αποφάσεις για την επιμέλεια των παιδιών στα διαζύγια. Σήμερα, η γιορτή του πατέρα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Είναι συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Ποια μέρα πέφτει η γιορτή του πατέρα

Η ημερομηνία της γιορτής του πατέρα αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο. Υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο, όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η γιορτή του πατέρα είναι κινητή: Γιορτάζεται πάντα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Δηλαδή, κάθε χρόνο πέφτει με διαφορά μίας ή δύο ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr