Εύβοια: Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι στην εστίαση – Αυτά είναι τα μέτρα για το Πάσχα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι στην εστίαση – Αυτά είναι τα μέτρα για το Πάσχα

Θολό τοπίο προς στιγμή για τους ανεμβολίαστους και τα μέτρα στην εστίαση.

Σχεδόν ένας μήνας έχει απομείνει -σύμφωνα τουλάχιστον με το επικρατέστερο σενάριο- για το τέλος στα μέτρα για ανεμβολίαστους σε εστίαση και λιανεμπόριο.

Και παρότι η κατάργηση και η επιστροφή τους χωρίς rapid test σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης πάει για τις 2 Μαΐου, οι αλλαγές στις ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών έφεραν νέα δεδομένα.

Στα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης οι πολίτες της Εύβοιας θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς rapid test από τις 2 Μαΐου και μετά. Έτσι, μέχρι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς 2022 περισσότεροι μέχρι πρόσφατα ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα σε περισσότερους κλάδους.

Ας τα δούμε όλα ένα-ένα από την αρχή:

Τα μέτρα σε λιανεμπόριο και εστίαση το Πάσχα 2022

Η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας είπε «όχι» στην κατάργηση χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού πριν από το Πάσχα. Αυτό θα σήμαινε παράλληλα ότι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα επέστρεφαν ίσως και στους κλειστούς χώρους της εστίασης. Το σενάριο για τις 18 Απριλίου μάλλον «καίγεται» και έτσι η επόμενη ημερομηνία – ορόσημο είναι για τις 2 Μαΐου.

Όμως, το γεγονός ότι «μεγάλωσε» η διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης και πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, καταργεί τα υποχρεωτικά rapid test και τους «ανοίγει» τον δρόμο για τα κέντρα διασκέδασης για περισσότερους μήνες, αφού πλέον δεν θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Έτσι, θα μπορούν να κάνουν τα πασχαλινά τους ψώνια και να διασκεδάσουν χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως τεστ, αλλά χρησιμοποιώντας το πιστοποιητικό που κανονικά θα είχε λήξει.

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι

Με πιο απλά λόγια, μέχρι να καταργηθεί τελείως το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης και η χρήση του στους κλάδους όπου απαιτείται, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Για αυτούς απαιτείται αρνητικό rapid test για τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και το λιανεμπόριο, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν και τα εξής μέτρα:

  • Απαγορεύεται η είσοδός τους σε: εστίαση, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια.
  • Συνεχίζει να υφίσταται η υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Πότε λήγει το πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού

Οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι οι εξής:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Πώς βγάζω πιστοποιητικό νόσησης μέσω gov.gr

Για όσους δεν έχει ανανεωθεί αυτόματα το μέχρι πρότινος ληγμένο πιστοποιητικό, θα πρέπει να κάνουν επανέκδοση μπαίνοντας στη «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19» στο gov.gr.

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  • έχει περάσει διάστημα 14 ημερών από την ημέρα της εξέτασης
  • να έχει καταχωρίσει το εργαστήριο, που κάνατε τον έλεγχο, το αποτέλεσμα του τεστ στο Μητρώο ασθενών COVID-19 της ΗΔΙΚΑ ΑΕ

Θα χρειαστείτε δύο στοιχεία:

  • τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ