Πως θα εξελιχθεί ο καιρός έως τα τέλη Μαΐου – Δείτε τους χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως θα εξελιχθεί ο καιρός έως τα τέλη Μαΐου – Δείτε τους χάρτες

Βρισκόμαστε αισίως στα μέσα Μαΐου και αδιαμφισβήτητα η Άνοιξη έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της, όλη αυτήν την περίοδο.

Hellasmeteo: Πως θα εξελιχθεί ο καιρός έως τα τέλη Μαΐου

Βρισκόμαστε αισίως στα μέσα Μαΐου και αδιαμφισβήτητα η Άνοιξη έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της, όλη αυτήν την περίοδο. Και αυτό διότι οι καιρικές συνθήκες που κυριαρχούν εδώ και πολλές εβδομάδες, είναι πολύ ήπιες, καθώς από την μία πλευρά τα καιρικά φαινόμενα απουσιάζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου από όλη την Επικράτεια και αφετέρου οι θερμοκρασίες αρκετές φορές ξεπερνούν τις μέσες κλιματικές τιμές ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια. Τις τελευταίες πάντως ημέρες η διακύμανση της θερμοκρασίας συμβαδίζει με περίοδο που διανύουμε, ωστόσο δεν έχει αλλάξει κάτι άλλο στην όλη εξέλιξη του καιρού.

Σας είχαμε αναφέρει και στην τελευταία μας εβδομαδιαία καιρική εκτίμηση, ότι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θα παρατηρηθεί μία πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού η οποία δεν θα αφορά όλη την Επικράτεια, αλλά θα επηρεάσει κυρίως την δυτική και μέρος της κεντρικής και της βόρειας κυρίως χώρας. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, επιβεβαιώνουν πλήρως την εν λόγω εκτίμηση και έτσι το ερχόμενο Σ/Κ (15-16/05/2021), αναμένεται μία αρκετά σύντομη μεταβολή του καιρού στις περιοχές που προαναφέρθηκαν.

Το αίτιο το οποίο θα προκαλέσει αυτήν την σύντομη μεταβολή του καιρού το ερχόμενο Σ/Κ, θα είναι ένα ψυχρό μέτωπο το οποίο θα κινηθεί από την περιοχή της δυτικής Μεσογείου προς την χώρα μας με την μορφή short wave trough, όπως χαρακτηριστικά μπορείτε να δείτε στον παραπάνω χάρτη. Το αποτέλεσμα αυτής της έλευσης του ψυχρού μετώπου, θα είναι η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού η οποία όπως προαναφέρθηκε, θα επηρεάσει κυρίως την δυτική και κεντρική – βόρεια Ελλάδα, αλλά και η υποχώρηση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στα βορειοδυτικά, ενώ σε γενικές γραμμές ο υδράργυρος θα κυμαίνεται σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις περιοχές όπου θα επηρεαστούν από αυτήν την αλλαγή του καιρού, το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η δυτική Στερεά Ελλάδα θα είναι τα τμήματα εκείνα τα οποία θα δεχθούν τα πιο αξιόλογα ύψη βροχής ενώ σε αυτές τις περιοχές παρουσιάζεται αυξημένη η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας και η κατά τόπους απόκτηση έντονου χαρακτήρα των καιρικών φαινομένωνΒροχές αναμένεται επίσης να σημειωθούν και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους αξιόλογα αλλά να έχουν γενικά πιο τοπικό χαρακτήρα. Από την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα, οι καιρικές συνθήκες θα είναι αρκετά καλύτερες, καθώς δεν αναμένεται να επηρεαστούν από αυτήν την μεταβολή και θα έχουν μόνο αραιές νεφώσεις.

Ενδεικτικός χάρτης υετού για τις πρωινές ώρες του Σαββάτου!!

Ενδεικτικός χάρτης υετού για τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου!!

Την Κυριακή 16/05η ατμοσφαιρική αυτή διαταραχή θα έχει κινηθεί ανατολικότερα και έτσι ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σχεδόν σε όλη την χώρα. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει η περιοχή της Θράκης και τα ανατολικότερα τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας, καθώς κατά τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένεται να εκδηλωθούν μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες, ίσως μάλιστα τοπικά ισχυρές, κυρίως στα πιο βόρεια ορεινά – ημιορεινά τμήματα.

Από κει και ύστερα, το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη (17-18/05/2021), θα κυλήσει σε γενικές γραμμές με πολύ καλό καιρό σε όλη την χώρα. Μάλιστα η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει αισθητή άνοδο τις δύο αυτές ημέρες, καθώς την Δευτέρα οι μέγιστες τιμές θα ανέβουν κατά τόπους στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τρίτη κατά πάσα πιθανότατα θα ανέλθουν κοντά στους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια. Αυτό όμως αναμένεται να είναι κάτι πολύ προσωρινό, καθώς την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη (19-20/05/2021), ο υδράργυρος θα υποχωρήσει αισθητά σε όλη την χώρα. Παράλληλα το διήμερο αυτό, διαφαίνεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μία επιδείνωση του καιρού στην βόρεια κυρίως Ελλάδα με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα αναλύσουμε περαιτέρω σε νεότερη εκτίμηση.

Αμέσως μετά θα πάμε σε ένα διάστημα 3 με 4 ημερών όπου ο καιρός θα είναι γενικά πολύ καλός με κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ μετά τις 25 με 26 Μαΐου, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας νέας καιρικής διαταραχής από τα δυτικά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr