Πόσα κεριά ζεσταίνουν ένα σπίτι;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσα κεριά ζεσταίνουν ένα σπίτι;

Πόσο επικίνδυνο ή πόσο εύκολο είναι για τα κεριά να αποτελέσουν εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης για τα νοικοκυριά

Όλο και περισσότερα είναι τα νοικοκυριά που αναζητούν εύκολες και πρακτικές λύσεις για να εξοικονομήσουμε ενέργεια αλλά και χρήματα με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, ορισμένα από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι πραγματικά χρήσιμα και αποτελεσματικά, όπως η άγνωστη διαδικασία συντήρησης του καλοριφέρ, για εξοικονόμηση έως και 25%. Άλλα, είναι απλά παράξενα, όπως το αδιανόητο κόλπο των New York Times για περισσότερη ζέστη στο σπίτι.

Ωστόσο, στο ξένο και ελληνικό διαδίκτυο κυκλοφορούν και κάποιες συμβουλές, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοκιμάζουμε.

Μια από αυτές είναι το να χρησιμοποιήσουμε κεριά, προκειμένου να ζεστάνουμε οικονομικά το σπίτι μας. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο, καθώς οι ειδικοί μας προειδοποιούν ότι ανάβοντας πολλά κεριά ταυτόχρονα σε έναν κλειστό χώρο, υπάρχει τόσο ο κίνδυνος της πυρκαγιάς όσο και εκείνος της δηλητηρίασης από τον καπνό.

Τούτου λεχθέντος, εάν θέλαμε να απαντήσουμε στο θεωρητικό ερώτηματου αριθμού των κεριών που θα χρειαζόμασταν για να ζεστάνουμε ένα σπίτι υπάρχει ο τρόπος να το υπολογίσουμε και να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, χωρίς να προβούμε σε επικίνδυνα πειράματα.

Πόσα κεριά χρειάζονται για να ζεσταθεί ένα σπίτι

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, αρχικά θα πρέπει να μάθουμε πόση θερμαντική ισχύ έχει ένα κερί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Naked Scientist», η οποία πραγματοποίησε σχετικό πείραμα, ένα μέσο κερί παράγει 80 W ενέργειας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια μέση σόμπα αλογόνου, που μπορεί να ζεστάνει ένα δωμάτιο, έχει θερμαντική ισχύ 1.600 W, αυτό σημαίνει ότι για να ζεστάνουμε ένα δωμάτιο θα χρειαζόμασταν 20 κεριά! Επομένως, εάν ένα σπίτι αποτελείται από 4 δωμάτια, τότε θα έπρεπε να ανάψουμε συνολικά 80 κεριά για να το ζεστάνουμε.

Κλείνοντας, θα τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανάψετε τόσο μεγάλο αριθμό κεριών, ιδίως για πολλές ώρες, ενώ ούτε ένα κερί δεν θα πρέπει να καίει μόνο του χωρίς επιτήρηση. Ακόμα και όταν ανάβετε ένα μόνο κερί, καλό θα ήταν σβήνοντάς το να ανοίγετε και τα παράθυρα του σπιτιού σας, για να κυκλοφορήσει καθαρός αέρας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr