Προειδοποίηση για την κακοκαιρία «GENESIS»: Κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προειδοποίηση για την κακοκαιρία «GENESIS»: Κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα

Έκτακτη ενημέρωση στις 19:00 για τη ραγδαία επιδείνωση του καιρού

Συναγερμός για την κακοκαιρία Genesis – Πού θα σταλεί 112, οι περιοχές που θα «χτυπηθούν» με πλημμύρες

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» μπαίνει η χώρα από σήμερα Πέμπτη 9/6 και μέχρι τη Δευτέρα 13/6. Ο λόγος είναι τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναγκάζουν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να τεθούν σε επιφυλακή.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, με βάση την πρόγνωση των μετεωρολογικών μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σε σχέση με την πιθανή εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων κατά το διάστημα Πέμπτη 9/6 Δευτέρα 13/6:

1. Η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται να είναι σημαντική και «εμμένουσα» για μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.

2. Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής 10 Ιουλίου.

3. Πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (Flash floods) μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δ. Στερεάς (περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου), ΒΔ Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι Πιερία και Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

4. Σημαντικές Πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και μεγάλων υδατορεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας των ραγδαίων βροχών, του ήπιου ανάγλυφου των παραρεμάτιων περιοχών και των μικρών κλίσεων του υδρογραφικού δικτύου.

Συμπερασματικά, τα φαινόμενα θα είναι έντονα για τη χωρική ζώνη από το Ιόνιο και τη Δυτική Στερεά μέχρι τη Θράκη μέσω Θεσσαλίας. Μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος σημαντικών πλημμυρών για την περιοχή της Θεσσαλίας την Παρασκευή 10/ 6.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει γίνει προσωπική επικοινωνία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με κάθε περιφερειάρχη και τους έχει κοινοποιηθεί όλο το πλάνο.

Μάλιστα, η πολιτεία είναι σε ετοιμότητα και για την αποστολή 112 σε όλες τις περιοχές που θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr