ΠΡΟΣΟΧΗ: Έκτακτη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ- Κλέβουν τους λογαριασμούς μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έκτακτη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ- Κλέβουν τους λογαριασμούς μας

Ολοένα και μεγαλώνει το ρεπερτόριο των απατεώνων που δεν σταματούν να βρίσκουν τρόπους για να μας κλέψουν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται άγνωστοι δράστες εξαπατούν πολίτες μέσω SMS που περιέχει σύνδεσμο (link) και αφαιρούν χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Το γραπτό μήνυμα έχει την εξής μορφή:

Θύμα της απάτης έχει πέσει πολίτης στην Πέλλα, όπως αναφέρει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, που προειδοποιεί τους πολίτες : «Σε καμία περίπτωση μην πατάτε τον σύνδεσμο (link)».

Απάτη: Μην σηκώσετε το τηλέφωνο αν σας καλέσουν από αυτόν τον αριθμό

Πώς επιτήδειοι παραπλανούν ανυποψίαστους πολίτες με πώληση διαφόρων μηχανημάτων ή προϊόντων. Αναλυτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να τους αντιμετωπίσετε.

Ιδιαίτερα προσεκτικές στη συνεργασία τους με “ολλανδικές” εταιρείες του διαδικτύου, πρέπει να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις όπως επισημαίνει σε ενημερωτικά έγγραφά του προς τα επιμελητήρια, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβεία στη Χάγη.

Οι εν λόγω περιπτώσεις αφορούν στην εξαπάτηση ως προς την υποτιθέμενη πώληση κυρίως μηχανημάτων από ανύπαρκτες στην πραγματικότητα εταιρείες, οι οποίες παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου. Έχουν δε κοινά χαρακτηριστικά και στοιχεία, γεγονός που πιθανόν καταδεικνύει την εμπλοκή των ίδιων προσώπων σε αυτές.

Συγκεκριμένα, σε ιστοσελίδες του διαδικτύου εμφανίζονται διάφορες “ολλανδικές” εταιρείες, οι οποίες οικειοποιούνται τα δεδομένα καθ’ όλα νομίμων ολλανδικών εταιρειών, όπως διευθύνσεις ή ακόμη και στοιχεία της εγγραφής των τελευταίων στο Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επωνυμία των ανύπαρκτων εταιρειών είναι παραπλήσια με αυτή των νομίμων εταιρειών. Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις οι εταιρείες/φαντάσματα χρησιμοποίησαν ως διεύθυνση των υποτιθέμενων αποθηκών τους την ίδια, πραγματική διεύθυνση αποθήκης μίας νόμιμης εταιρείας που αγνοούσε το γεγονός. Πρόκειται για αποθήκη στην διεύθυνση Lindeboomseweg 15 B, 3828 NG Hoogland.

Η ανωτέρω χρήση του ίδιου στοιχείου (διεύθυνση αποθήκης) από δύο φαινομενικά διαφορετικές περιπτώσεις «εταιρειών», καθώς και κάποιοι αριθμοί τηλεφώνου τους οι οποίοι συμπίπτουν πλην των τελευταίων στοιχείων (ξεκινούν από 337-44-00- σε δύο περιπτώσεις) μαρτυρούν τη διασύνδεση των περιπτώσεων αυτών. Υπάρχει δε μία (φαινομενική) γεωγραφική συγκέντρωσή τους καθώς οι ανύπαρκτες εταιρείες, με βάση τις υποτιθέμενες διευθύνσεις τους, βρίσκονται στην περιοχή της Ουτρέχτης (Amersfoort) και της Βόρειας Ολλανδίας.

Πρόκειται για τις εταιρείες:

– 365 GLOBAL EQUIPMENT ( https://365-global-equipment.com)

– De BAU https://debaumachines.com/

– 248 International (μητρική εταιρεία: 248 International ltd Bulgaria – βλ. website http://248inter.com/ )

– Stam Machinery (έχει οικειοποιηθεί μέρος της επωνυμίας της νόμιμης εταιρείας Stam Bouwmachines B.V. )

Το Γραφείο ΟΕΥ σημειώνει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες ολλανδικές Αρχές, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες, για να αναληφθεί δράση από μέρους τους απαιτείται υποβολή καταγγελίας από τον παθόντα. «Ως εκ τούτου, συνιστούμε στις ελληνικές εταιρείες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές στη συνεργασία τους με “ολλανδικές” εταιρείες του διαδικτύου, όσο αληθοφανή και αν παρουσιάζονται τα στοιχεία τους. Στο Γραφείο μας έχουν αναφερθεί ήδη τέσσερις περιπτώσεις εντός ενός μηνός» αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ.

Υπογραμμίζεται, ως προς τις ελληνικές εταιρείες, να επικοινωνήσουν με το Γραφείο ΟΕΥ πριν προχωρήσουν σε σχετική συνεργασία, προκειμένου, στο μέτρο βέβαια του δυνατού, να γίνει έλεγχος κατά πόσο υφίσταται νομικά η εταιρεία του δυνητικού συνεργάτη τους.

Τέλος, υπενθυμίζεται για την εξακρίβωση της ύπαρξης μίας εταιρείας, βοηθά η γνώση του αριθμού εγγραφής στους (KvK) στο ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Kamer van Koophandel – KvK) και ως εκ τούτου οι ελληνικές εταιρείες θα πρέπει να το ζητούν από τις ολλανδικές εταιρείες με τις οποίες σκοπεύουν να έλθουν σε συνεργασία.

Απάτη: Οδηγίες της Αστυνομίας προς του πολίτες

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:

να μην κοινοποιούν σε κανέναν και να μην εισάγουν σε άγνωστες ιστοσελίδες τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), δηλαδή όνομα χρήστη (username) και κωδικό πρόσβασης (password), ή αριθμούς καρτών.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν ζητούν τους κωδικούς των πελατών μέσω διαδικτύου (on line),

  • αν το κινητό τηλέφωνο σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον πάροχο κινητής
  • τηλεφωνίας και να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχει αντικατασταθεί η κάρτα SIM,
  • να ελέγχουν συχνά τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών,
  • να έχουν ενημερωμένο λογισμικό και πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus),
  • να περιορίσουν τις προσωπικές πληροφορίες, ειδικά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media),
  • να μην ανοίγουν ύποπτους υπερσυνδέσμους (links) και να μην αποστέλλουν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα σε κανέναν,
  • να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (password) και
  • αν είναι εφικτό, αν μη συσχετίζουν τον τηλεφωνικό τους αριθμό με ευαίσθητους λογαριασμούς στο διαδίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr )
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Απάτη: Επιτήδειοι ακόμη και στα εμβόλια του κορονοϊού!

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία φαίνεται πως είναι η πανδημία του κορονοϊού για εκατομμύρια… αετονύχηδες του πλανήτη για να πλουτίσουν!

Πέρυσι, μια εντελώς νέα κατηγορία ευκαιριών αποτέλεσε μια από τις πιο κερδοφόρες απάτες.

Οι απατεώνες χρησιμοποίησαν εκτενώς τα σχετικά με την COVID-19 spam email και τις σελίδες phishing για να επωφεληθούν από την πιο ανησυχητική και κορυφαία είδηση της χρονιάς.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Kaspersky, “Spam and Phishing in Q1 2021”, οι απατεώνες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται αυτήν την επιδημιολογική πρόκληση – αυτή τη φορά, εστιάζοντας στη διαδικασία εμβολιασμού.

Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν διάφορους τύπους ιστοσελίδων phishing που διανέμονται παγκοσμίως. Μέσω των spam emails, οι παραλήπτες καλούνταν να εμβολιαστούν, να λάβουν μέρος σε μια έρευνα ή να διαγνωστούν για COVID-19. Για παράδειγμα, ορισμένοι χρήστες από το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν ένα email που φαίνεται να προέρχεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Ο παραλήπτης κλήθηκε να εμβολιαστεί, αφού πρώτα επιβεβαίωνε την επιθυμία του να εμβολιαστεί ακολουθώντας τον σύνδεσμο.

Για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ο χρήστης έπρεπε να συμπληρώσει τη φόρμα με τα προσωπικά του δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της τραπεζικής του κάρτας.

Ως αποτέλεσμα, παρέδιδε τα οικονομικά και προσωπικά του δεδομένα στους εισβολείς.

Ένας άλλος τρόπος για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ήταν μέσω ψευδών ερευνών εμβολιασμού.

Οι απατεώνες έστελναν email για λογαριασμό μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν εμβόλια COVID-19, καλώντας τον παραλήπτη να συμμετάσχει σε μια σύντομη έρευνα.

Σε όλους τους συμμετέχοντες υπόσχονταν δώρο για τη συμμετοχή τους στην έρευνα.

Αφού απαντούσε στις ερωτήσεις, το θύμα ανακατευθυνόταν σε μια σελίδα με το «δώρο».

Για να λάβει το βραβείο, ζητήθηκε από τον χρήστη να συμπληρώσει μια λεπτομερή φόρμα με τα προσωπικά του στοιχεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιτιθέμενοι ζήτησαν την πληρωμή ενός διακριτικού ποσού, για παράδοση.

Τέλος, ειδικοί της Kaspersky βρήκαν spam email που προσφέρουν υπηρεσίες εκ μέρους Κινέζων κατασκευαστών.

Τα email προσέφεραν προϊόντα για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού, αλλά η έμφαση δόθηκε στην πώληση συρίγγων εμβολιασμού.

«Το 2021, είδαμε τη συνέχιση των τάσεων του 2020. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ενεργά το θέμα COVID-19 για να προσελκύσουν δυνητικά θύματα. Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν τεθεί σε εφαρμογή, οι spammers έχουν υιοθετήσει τη διαδικασία ως δόλωμα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παρόλο που τέτοιες προσφορές μπορεί να φαίνονται πολύ δελεαστικές, η πιθανότητα να κλείσετε μια συμφέρουσα συμφωνία είναι μηδενική. Ο χρήστης μπορεί να αποφύγει την απώλεια δεδομένων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρημάτων, εάν παραμείνει σε εγρήγορση για τις υποτιθέμενες προσοδοφόρες προσφορές που διανέμονται στο διαδίκτυο»σχολιάζει η Tatyana Shcherbakova, ειδικός ασφαλείας της Kaspersky.

Για να μην πέσουν θύματα απάτης, η Kaspersky συμβουλεύει επίσης τους χρήστες:

  • Να είστε δύσπιστοι με τυχόν ασυνήθιστα γενναιόδωρες προσφορές και προωθητικές ενέργειες.
  • Να επαληθεύετε ότι τα μηνύματα προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.
  • Να μην ακολουθείτε συνδέσμους από ύποπτα email, άμεσα μηνύματα ή επικοινωνίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Να ελέγχετε την αυθεντικότητα των ιστότοπων που επισκέπτεστε.
  • Να εγκαταστήσετε μια λύση ασφάλειας με ενημερωμένες βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν γνώση των πιο πρόσφατων phishing και spam email.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr