Προσοχή! Προς απαγόρευση γνωστά τσιγάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή! Προς απαγόρευση γνωστά τσιγάρα

Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κινείται στην κατεύθυνση της απαγόρευσης των τσιγάρων μέντας αλλά και των αρωματικών καπνών.

Την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων μέντας και αρωματικών καπνών εισηγείται η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων, ενέργεια που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό «χτύπημα» για την καπνοβιομηχανία. Η πρόταση θα μπορούσε να χρειαστεί ακόμα και έναν χρόνο για να γίνει νόμος του κράτους ενώ αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των καπνοβιομήχανων.

«Η πρόταση θα προστατέψει τα παιδιά από το να γίνουν η επόμενη γενιά καπνιστών και θα βοηθήσει και τους ενήλικες να το κόψουν» δήλωσε ο Χαβιέ Μπεθέρα, του FDA.
Για δεκαετίες τα τσιγάρα μέντας βρίσκονται στο στόχαστρο των αντικαπνιστικών ομάδων, που υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα τσιγάρα προσελκύουν νέα άτομα στο κάπνισμα. Τα τσιγάρα μέντας έχουν ήδη απαγορευτεί σε μια σειρά πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Μασαχουσέτη, που αποτελούν σχεδόν το 1/3 της αγοράς της καπνοβιομηχανίας παρά το γεγονός πως το κάπνισμα στις ΗΠΑ γνωρίζει ύφεση τα τελευταία χρόνια.

Το 2019, υπήρχαν τουλάχιστον 18,5 εκατομμύρια καπνιστές τσιγάρων μέντας άνω των 12 ετών, με τη χρήση τους να συνηθίζεται από νέους και αφροαμερικανούς. «Πιστεύουμε ότι η μείωση είναι ο καλύτερος τρόπος να πάμε μπροστά» ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος καπνοβιομηχανίας. «Βγάζοντας εκτός νόμου τα συγκεκριμένα προϊόντα τα σπρώχνει στη χωρίς νόμους, παράνομη αγορά που δεν ακολουθεί κανόνες και αδιαφορεί για όρια ηλικίας».

Η εισήγηση του FDA τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και ο κόσμος μπορεί να πάρει θέση από τις 5 Μάη μέχρι και τις 5 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, πριν ο οργανισμός αποφασίσει οριστικά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr