ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβληματισμός εκπαιδευτικών με τον… ύπνο των παιδιών στα σχολεία: Γιατί το επικροτούν οι γονείς

Προβληματισμός εκπαιδευτικών με τον… ύπνο των παιδιών στα σχολεία: Γιατί το επικροτούν οι γονείς
Η ανακοίνωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Μια νέα τάση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, οι διανυκτερεύσεις μαθητών στον σχολικό χώρο – τα λεγόμενα sleepovers – έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο. Ενώ πολλοί γονείς ενθαρρύνουν την ιδέα, θεωρώντας την ως μια ευχάριστη και «ξεχωριστή εμπειρία» για τα παιδιά τους, εκπαιδευτικοί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή ως «νεοπλουτίστικη» και δυνητικά επικίνδυνη.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) κάνει λόγο για ένα ανησυχητικό φαινόμενο που υιοθετείται από τη διοίκηση ορισμένων ιδιωτικών σχολείων, κατόπιν πίεσης γονέων, και επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, οι γονείς και οι σχολικές διοικήσεις συμφωνούν στην οργάνωση διανυκτερεύσεων εντός του σχολικού χώρου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ευθύνη του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό συχνά εξαναγκάζεται να συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις υπό την απειλή κυρώσεων ή ακόμη και απόλυσης, χωρίς να λαμβάνει την αντίστοιχη αμοιβή για την υπερωριακή, νυχτερινή εργασία. Παράλληλα, πολλοί τονίζουν ότι δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση για τη διαχείριση πιθανών έκτακτων καταστάσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούτε έχουν επιμορφωθεί επαρκώς για την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας που απαιτούνται σε συνθήκες διανυκτέρευσης, οι οποίες διαφέρουν σημαντικά από την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.

Η ανακοίνωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Τέτοιου τύπου δραστηριότητες είναι σπάνιες σε σχολεία σε διεθνές επίπεδο. Γενικώς, υπάρχει μια μεγάλη επιφυλακτικότητα των ειδικών για τη διοργάνωση sleepovers, κυρίως για λόγους ασφάλειας. Σε ΗΠΑ και Βρετανία που οργανώνονται κάποιες τέτοιες δράσεις, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ αυστηρά (και που αμφιβάλλουμε σφόδρα αν ελληνικό ιδιωτικό σχολείο/νηπιαγωγείο θα τα ελάμβανε). Αντιγράφοντας από guidelines εκπαιδευτικών αρχών (κυρίως Διευθύνσεων Εκπαίδευσης) στις χώρες αυτές, καταγράφουμε τα ακόλουθα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έκθεση του Nottinghamshire County Council, τα σχολικά κτήρια έχουν σχεδιαστεί για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν επαρκή μέτρα προστασίας για όσους αποφασίσουν να διανυκτερεύσουν σε αυτά. Για το λόγο αυτό, όλες οι εκπαιδευτικές αρχές συνιστούν:

  1. Ειδικά μέτρα πυρασφάλειας
  2. Εκτίμηση Κινδύνου (Risk assessment)Θα πρέπει να συνταχθεί ένα risk assessment σχετικά με το sleepover. Οι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τους μαθητές σε σχέση με τον ύπνο π.χ., συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά ζητήματα συμπεριφοράς, αλλεργίες και δυσανεξίες, νυχτερινές τάσεις (υπνοβατία, ενούρηση) και οι ειδικές ανάγκες κάποιων παιδιών.
  3. Πρώτες ΒοήθειεςΤα σχολεία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπάρχει επαρκής παροχή πρώτων βοηθειών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων κατάλληλα εκπαιδευμένων στην παροχή των πρώτων βοηθειών και στη χρήση του προβλεπόμενου εξοπλισμού.
  4. Ειδικές πρόνοιεςΤα σχολεία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα πρόνοιας για το sleepover, παρέχοντας στο προσωπικό και στους μαθητές πρόσβαση σε τουαλέτες, νερό και φαγητό. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θερμοκρασία δωματίου και να προσαρμόζονται τα συστήματα θέρμανσης, εάν απαιτείται. Ο εξοπλισμός ύπνου θα πρέπει να είναι κατάλληλος για τα παιδιά. Δεν αναμένουμε καμιά ιδιαίτερη ευαισθησία από ιδιωτικά σχολεία/νηπιαγωγεία και από κάποιους γονείς για τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών που υποχρεώνονται σε μια τέτοια δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται τελείως έξω από το διδακτικό τους ωράριο και παραβιάζει την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, επιβάλλοντάς τους τους να περνούν τη νύχτα (!) μακριά από τις οικογένειες και τα παιδιά τους και χωρίς μάλιστα πρόσθετη αμοιβή!  Ωστόσο, επειδή το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν ακόμη και ανώνυμη καταγγελία στην ΟΙΕΛΕ (oieleomospondia@gmail.com)  και δεσμευόμαστε για προώθηση των καταγγελιών στις αρμόδιες αρχές και δημοσιοποίηση των στοιχείων του ιδιωτικού σχολείου/νηπιαγωγείου. Θυμίζουμε, δε, στους επίδοξους «νυκτόβιους» ιδιοκτήτες ότι νομικό πλαίσιο για τέτοιες δραστηριότητες δεν υπάρχει, επομένως μια τέτοια δράση είναι και παράνομη και επικίνδυνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr