Πτώχευσαν δύο μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτώχευσαν δύο μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου

Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν, οι 25.000 εργαζόμενοι των δύο μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων της Βρετανίας, Debenhams και Arcadia οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς πτώχευσης καθώς δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού.

Η οικονομική κρίση που γέννησε η πανδημία και μια σειρά λανθασμένων επιχειρηματικών κινήσεων γονάτισε τους ιστορικούς ομίλους που δεν κατάφεραν να εξισορροπήσουν τη «χασούρα» ποντάροντας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σε ότι αφορά τα Debenhams με ιστορία από το μακρινό 1778 οδηγούνται προς ρευστοποίηση μετά από την ανεπιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας εύρεσης αγοραστή.

Η εταιρεία με 232 χρόνια παρουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και 12.000 εργαζόμενους, είχε συζητήσει για να πουλήσει την επιχείρηση στην JD Sports Fashion, αλλά ο όμιλος αθλητικών ειδών δήλωσε ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις.

Αν και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, με τα καταστήματα εν λειτουργία για να πουληθεί όλο το απόθεμα ρούχων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπεί η δυσάρεστη κατάσταση για τους εργαζόμενους που θα δουν εκτός απροόπτου τα καταστήματα να κλείνουν από τις αρχές του νέου χρόνου.

Η κατάρρευση των Debenhams, που είχε κηρύξει πτώχευση και είχε τεθεί υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ήρθε την ίδια εβδομάδα με την άλλη εκκωφαντική κατάρρευση, του ομίλου Arcadia (ιδιοκτήτη των Topshop, Miss Selfridge και Dorothy Perkins), που έρχεται να προσθέσει ακόμα 13.000 χαμένες θέσεις εργασίας (στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες).

Η σχεδόν ταυτόχρονη κατάρρευση της Arcadia, για την οποία επίσης είχε εκφράσει ενδιαφέρον ο ιδιοκτήτης της JD Sports, συνέβαλε στην απόσυρση του ενδιαφέροντος για την αγορά της Debenhams αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Χωρίς εξηγήσεις το… deal χάλασε

Η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης JD Sports επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες της με τους διαχειριστές της Debenhams έχουν τερματιστεί, βάζοντας τέλος στις φήμες για πιθανή διάσωση της αλυσίδας πολυκαταστημάτων. που κατέρρευσε.

Σε μια δήλωση την Τρίτη, η JD Sports δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί οι συνομιλίες έληξαν με τους διαχειριστές της Debenhams σχετικά με μια πιθανή εξαγορά της επιχείρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χάνονται θέσεις εργασίας

Η Debenhams δήλωσε ότι με τα καταστήματα κλειστά στο τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον και με «τις πιθανές παρατεταμένες επιπτώσεις της Covid-19», δεν είχε άλλη επιλογή από το «να ξεκινήσει εκκαθάριση, ενώ συνεχίζει να αναζητά προσφορές για το σύνολο ή μέρος της επιχείρησης. Είπε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων τμημάτων της επιχείρησης, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τον Απρίλιο, η Debenhams υπέβαλε αίτηση για «διοίκηση συναλλαγών», μια μορφή πτώχευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η διοίκηση συνεχίζει να διευθύνει την επιχείρηση υπό την επίβλεψη ενός διαχειριστή, ενώ αναζητά αγοραστή.

Ο Richard Lim, διευθύνων σύμβουλος της Retail Economics, δήλωσε ότι η αποτυχία της Arcadia και της Debenhams ήταν «πραγματικά καταστροφική» για το βρετανικό λιανικό εμπόριο, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε τη σημασία της κατάρρευσης λόγω του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων, του αριθμού των θέσεων εργασίας που επηρεάστηκαν και γίνονται αισθητές σε όλη τη βιομηχανία»

Πηγη – aftodioikisi

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr