Πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα: Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί -Η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα: Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί -Η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό

Δύσκολες ώρες στην Πάρνηθα, καθώς η μεγάλη φωτιά, που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή, καίει σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν τιτάνιο αγώνα για να την περιορίσουν.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έως 6-7 μποφόρ, κάτι που δυσκολεύει την επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ η φωτιά «μπήκε» στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, και μάλιστα καίει περιοχή που είχε μείνει άθικτη από τις μεγάλες φωτιές του 2007 και του 2021.

Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νίκος Ξαγοράρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι καίγεται παρθένο δάσος.

Την ίδια στιγμή, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου, Καποτά και Λεφάντω. Νωρίτερα, είχαν σταλεί μηνύματα 112 για εκκένωση των οικισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγνοείται 77χρονος στην περιοχή της Χασιάς, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη δήλωση στην Αστυνομία για την εξαφάνισή του.

Λίγο μετά τις 12 έγινε γνωστό ότι, με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., εκκενώνεται προληπτικά και το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα 700 άτομα που βρίσκονται εκεί θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα.

Πέρα από τα εναέρια μέσα, στην Πάρνηθα επιχειρεί και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής.

Εκτός από την επιχείρηση για να σωθούν σπίτια στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, μάχη δίνεται προκειμένου η φωτιά να μην κατευθυνθεί και προς την κορυφογραμμή της Πάρνηθας.

Μια ανάσα από σπίτια η πυρκαγιά στο Μενίδι

Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν ριχτεί 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκλονίζουν κάτοικοι της περιοχής – Μένουν πίσω για να σώσουν τα σπίτια τους

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έμειναν πίσω για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega: «Ας είναι καλά η Πυροσβεστική. Τα παιδιά έτρεχαν σαν τρελοί, μπράβο τους, συγχαρητήρια. Έρχονταν συνεχώς αλλαγές του αέρα, ροπές τρελές και κάποια στιγμή γύρισε απότομα, γύρισε τα πεύκα και δεν τα έκαψε. Τέτοια η ταχύτητά της. Οι άνθρωποι να καούν ζωντανοί για να σώσουν τις περιουσίες τους, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί ποτέ».

Άλλος κάτοικος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν εκκένωσε την περιοχή και έμεινε πίσω ώστε να παλέψει με το πύρινο μέτωπο.

«Δεν έχει πουθενά αλλού να πάω. Τι να κάνεις εάν δεν το προστατέψεις ή το φυλάξεις; Πού να πας; Θα παλέψω μέχρι τέλους, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν καεί το σπίτι, θα καούμε κι εμείς. Δεν υπάρχει τρόπος… Αν φύγω, τι θα γίνει; Εδώ μπορώ να το προφυλάξω. Αν φύγω, τελείωσε», τόνισε.

Κι άλλος κάτοικος επέλεξε να μείνει πίσω, αφού πρώτα απομάκρυνε τα ζώα του από τη φλεγόμενη περιοχή. «Θα αφήσεις την περιουσία σου; “Μολών λαβέ” λες με τη φωτιά», δήλωσε στο ίδιο μέσο.

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα.

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής.

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης.

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου.

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα.

-Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου.

-Από την πλατεία Φυλής.

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου).

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Εκκενώθηκαν προληπτικά τρία γηροκομεία

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ 100,3, ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, έκανε γνωστό ότι εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο δημαρχείο. Τόνισε πως η εκκένωση ήταν προληπτική.

Συνελήφθησαν 4 άτομα για πρόκληση πυρκαγιών

Η Πυροσβεστική προχώρησε την Τρίτη στη σύλληψη 4 ατόμων με την κατηγορία του εμπρησμού, οι δύο από πρόθεση και οι άλλοι δύο από αμέλεια.

Τα δύο άτομα που κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση συνελήφθησαν σε Κεφαλονιά και Ζαγόρι Ιωαννίνων, ενώ οι άλλες δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια έγιναν στο Κρυονέρι Αττικής και στον Πολύγυρο Θεσσαλονίκης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε Έβρο -συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης-, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς που προβλέπεται για σήμερα. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr