Ρεπορτάζ evima.gr: Πώς θα εορταστούν οι Αποκριές στη Σκύρο – Πράσινο φως στην εστίαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρεπορτάζ evima.gr: Πώς θα εορταστούν οι Αποκριές στη Σκύρο – Πράσινο φως στην εστίαση

Χωρίς όριο καθήμενων στα τραπέζια σε εστίαση και διασκέδαση. Τι θα γίνει με καρναβάλια και εκδηλώσεις

Η Σκυριανή Αποκριά αποτελεί σημείο αναφοράς για το όμορφο νησί και περιλαμβάνει το παλαιότερο αγροτικό έθιμο της άνοιξης, τον «Χορό των Γέρων», που σύμφωνα με τους λαογράφους, συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Το έθιμο έλκει τις ρίζες του από την διονυσιακή λατρεία και την αγροτική και ποιμενική ζωή του νησιού, ενώ περιλαμβάνει τρεις «πρωταγωνιστές»-αμφιέσεις, τον Γέρο, την Κορέλα και τον Φράγκο.

Φέτος, ωστόσο, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησεις σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό φαίνεται ότι οι Απόκριες θα εορταστούν χωρίς το φημισμένο έθιμο καθώς όλα δείχνουν ότι θα έχουμε απαγορευτική απόφαση για τα καρναβάλια και κάθε είδους εκδηλώσεις.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που ισχύουν σε εστίαση και διασκέδαση, μετά τη χθεσινή σύσκεψη ένα ακόμα μέτρο αποφασίστηκε να αποσυρθεί, αυτό για το όριο των καθήμενων στα τραπέζια.

Έτσι, σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και τη διασκέδαση, καθώς θα καταργηθεί ο αριθμός των 6 ατόμων. Ωστοσο, παραμένουν κανονικά σε ισχύ τα υπόλοιπα μέτρα στην εστίαση, δηλαδή η απαγόρευση ορθίων, αποστάσεις στα τραπέζια και περιορισμός στη χωρητικότητα των καταστημάτων, ενώ παραμένουν κανονικά τα πρωτόκολλα για τους κανόνες υγιεινής.

Οσον αφορά στα γήπεδα παραμένει το όριο του 10% για τους θεατές, αν και υπήρχε έντονη φημολογία τις επόμενες ημέρες ότι το μέτρο αυτό θα χαλαρώσει και θα αυξηθεί η χωρητικότητα.

Στην επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα των Αποκριών, και η εισήγηση ήταν να μην υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και θα πυκνώσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, θα υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας, και θεωρούν ότι ο συνωστισμός που δημιουργείται στα καρναβάλια μπορεί να παρεκτρέψει την κατάσταση. Κάπως έτσι, κλίνουν προς απαγόρευση των καρναβαλιών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος.

Εν αναμονεί των κυβερνητικών αποφάσεων για να δούμε εάν θα αναβιώσει φέτος το διονυσιακό έθιμο του Χορού των Γέρων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr