Ροζ Πανσέληνος: Πότε θα κάνει την εμφάνιση της στον ουρανό και γιατί ονομάζεται έτσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ροζ Πανσέληνος: Πότε θα κάνει την εμφάνιση της στον ουρανό και γιατί ονομάζεται έτσι

Σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο των αγροτικών εργασιών, τα ονόματα της εκάστοτε πανσελήνου προέρχονται κυρίως από τους ιθαγενείς της Αμερικής.

Η περίφημη ροζ πανσέληνος του Απριλίου, αναμένεται να «στολίσει τον ουρανό» το βράδυ της Τετάρτης 5 Απριλίου, φτάνοντας στο μέγιστο της φωτεινότητας στις 12:37 π.μ.

Το Almanac συνοψίζει γιατί η εν λόγω πανσέληνος που φέτος είναι πασχαλινή, ονομάζεται έτσι, τι γνωρίζουμε για αυτή και τα γεγονότα και της λαογραφικές δοξασίες που την χαρακτηρίζουν.

Η Σελήνη κατά αυτό το μήνα θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τη συνηθισμένη, αλλά σίγουρα δεν θα έχει ροζ χρώμα.

Η υπερ-πανσέληνος αυτή ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης.

Σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο των αγροτικών εργασιών, τα ονόματα της εκάστοτε πανσελήνου προέρχονται κυρίως από τους ιθαγενείς της Αμερικής.

Παραδοσιακά, η κάθε ονομασία σχετιζόταν με ολόκληρο το μήνα στον οποίον και αυτή εμφανιζόταν.

Συνήθως, τα ονόματα δίνονταν με βάση την χλωρίδα και την πανίδα που έκανε με κάποιο τρόπο την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, ή με τα φυσικά φαινόμενα που λάμβαναν χώρα εκείνη την εποχή.

Εν προκειμένω, η πανσέληνος πήρε το όνομα «Ροζ Φεγγάρι» από το φυτό «Phlox subulata» το οποίο συνηθίζει να ανθίζει το μήνα του Απριλίου και έχει ένα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, το οποίο και κυριαρχεί στο φυσικό τοπίο της Βορειοανατολικής Αμερικής.

Το ολόγιομο φεγγάρι του Απριλίου, είναι γνωστό και ως το «Ροζ Φεγγάρι» ή το «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Παρότι όπως προαναφέρθηκε η Σελήνη δεν είναι κυριολεκτικά ροζ, ορισμένες φορές η πανσέληνος μπορεί να μοιάζει σαν να έχει μια πολύ ελαφριά, ροζ απόχρωση για μερικές στιγμές, λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.

Όσον αφορά το «Πασχαλινό Φεγγάρι», το όνομα αυτό καθορίζεται από την εαρινή ισημερία.

Συγκεκριμένα, όταν η πανσέληνος του Απριλίου πέφτει πριν την εαρινή ισημερία, ονομάζεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι», ενώ όταν λαμβάνει χώρα μετά την ισημερία, λέγεται «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr