S.O.S και για τον Παιδικό Σταθμό στη Νέα Αρτάκη- Οι εικόνες εγκατάλειψης τρομάζουν την Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

S.O.S και για τον Παιδικό Σταθμό στη Νέα Αρτάκη- Οι εικόνες εγκατάλειψης τρομάζουν την Εύβοια

Μούχλα, υγρασία και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα καθιστούν το χώρο ανθυγιεινό και ακατάλληλο για παιδιά και εκπαιδευτικούς- Ανησυχία στην Εύβοια για πλήθος σχολικών κτιρίων με σοβαρά δομικά προβλήματα

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ευρύτερη κοινωνία της Εύβοιας η εικόνα του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στη Νέα Αρτάκη καθώς το κτίριο παρουσιάζει πολύ σοβαρές φθορές που καθιστούν αναμφίβολα τις υποδομές του τουλάχιστον ακατάλληλες για την φιλοξενία βρεφών.

Σε σχετικά φωτογραφικά ντοκουμένα που παρουσιάζει στο facebook η «Λύση Τώρα», ο συνδυασμός του Βασίλη Καθαροσπόρη για το δήμο Χαλκιδέων, διαπιστώνονται μούχλα και υγρασία και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που καθιστούν το χώρο, όπως επισημαίνει η ανάρτηση, ανθυγιεινό και ακατάλληλο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

«Όχι, δεν είναι εγκαταλελειμμενο κτίριο. Είναι το κτίριο που στεγάζει τον Δημοτικο Παιδικό Σταθμό Νέας Αρτάκης! Είναι ένα κτίριο που καθημερινά περνούν αρκετές ώρες παιδάκια» σχολιάζει ενδεικτικά η παράταξη η οποία διερωτάται μάλιστα αν έτσι είναι άραγε οι εικόνες της αλλαγής ή της εγκατάλειψης, της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας.

Την αναστάτωση και την ανησυχία που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην τοπική κοινωνία της Χαλκίδαςσχετικά με την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τα τρία Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛτης πόλης και εξυπηρετούν συνολικά πάνω από χίλιους μαθητές και μαθήτριεςφέρνει μάλιστα με ερώτησή του στη βουλή ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Ο βουλευτής Ευβοίας και αναπλτομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία περιγράφει στην ερώτησή του την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα και τις συνέπειές της στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τα ΕΠΑΛ Χαλκίδας, όπως αυτές προκύπτουν από την αυτοψία που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοτικής Αρχής και την επακόλουθη απαγόρευση χρήσης δύο αιθουσών του κτιρίου λόγω εκτεταμένων και έντονων ρηγματώσεων στις τοιχοποιίες.

Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες κτιριακές υποδομές έχρηζαν λόγω παλαιότητας συντήρησης πριν ακόμα τους σεισμούς και ότι η ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότηταο Μίλτος Χατζηγιαννάκης ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών σχετικά με το πώς η Πολιτεία θα διασφαλίσει άμεσα ως οφείλει και θα διαβεβαιώσει την εκπαιδευτική κοινότητα ότι το σχολείο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Χαλκίδας τηρεί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που εγγυώνται την ασφάλεια του μαθητικού πληθυσμού και των διδασκόντων.

Φτιάξτε το ΕΠΑΛ. Χαλκίδας πριν σκοτωθούν παιδιά

Σημαντικά δομικά προβλήματα, που αναμφισβήτητα ανησυχούν την κοινωνία της Εύβοιας, διαπίστωσε η Επιτροπή Μηχανικών- Υπαλλήλων στην αυτοψία στις κτιριακές εγκαταστάσεις των ΕΠΑΛ. Χαλκίδας.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11 που είναι τα γραφεία των καθηγητών ενώ άμεσα θα πρέπει να αποκατασταθούν τα στηθαία των εξωστών γύρω από τον 3ο όροφο.

Καθώς ρωγμές σε τοίχους και καθιζήσεις που παρατηρήθηκαν στο σχολικό συγκρότημα μετά τα αλεπάλληλα Ρίχτερ που έπληξαν το 2022 την Εύβοια ανησήσυχαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές η Δημοτική Αρχή Χαλκιδέων όρισε αρμόδια Επιτροπή να διενεργήσει αυτοψία και ελέγχους αναφορικά με την κατάσταση και την ασφάλεια στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε μακροσκοπικό έλεγχο και συνέταξε Έκθεση Αυτοψίας.

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής είναι.

Η εκπόνηση πλήρους μελέτης στατικής επάρκειας, για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ανάθεσης, ως κατεπείγουσα.

Η μη χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως γραφεία καθηγητών, με την με αρ. 1046/03-03-2023 απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων, καθώς διαπιστώθηκαν εκτεταμένες και έντονες ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες.

Η αποκατάσταση των στηθαίων των εξωστών, πέριξ των 3όροφων κτιρίων (κτίρια Κ10, Κ13, Κ17), εργασίες οι οποίες θα ανατεθούν άμεσα ως κατεπείγουσες.

Η εν λόγω Έκθεση Αυτοψίας έχει διαβιβαστεί από την 1η/3/2023 στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ) Α.Ε και ζητήθηκε η συνδρομή τους για άμεσο περαιτέρω έλεγχο του συγκροτήματος.

Η ανωτέρω απόφαση Δημάρχου (1046/03-03-2023), για μη χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11, τη στιγμή της έκδοσής της, απεστάλη αρμοδίως στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων που στεγάζονται εκεί και στην αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας και την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη 02-03-2023) υπήρξε και επιτόπια ενημέρωση των Διευθυντών, σε επίσκεψη της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και κλιμακίου Μηχανικών στο σχολικό συγκρότημα.

Ο Δήμος Χαλκιδέων προχωρά σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, για την προστασία του χώρου, με σκοπό την αποφυγή κινδύνου και την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών αυτών μονάδων.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στο νησί σαφώς συντελεί στην συντήρηση του κλίματος τρόμου κι ανησυχίας στους κατοίκους, με τους φόβους για την συντέλεση ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού, παρόμοιου με αυτόν των 5 ρίχτερ, να μην έχουν φυσικά ξεπεραστεί.

Με βάση το παραπάνω, η διαπίστωση σοβαρών δομικών προβλημάτων σε σχολικές εγκαταστάσεις εντείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα φόβου.

Γονείς μαθητών της περιοχής, έχουν εκφράσει στο evima.gr την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί περιγράφοντας το γενικότερο καθεστώς άγχους με το οποίο στέλνουν τα παιδιά τους για μάθημα.

Μάλιστα η αγωνία τους επιτείνεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός την γνώση πως οι υποδομές ήδη πριν τους σεισμούς έχρηζαν συντήρησης λόγω παλαιότητας κι αφετέρου την αναφορά της επιτροπής ειδικών για ύπαρξη ακατάλληλων βιβλιοθηκών και έπιπλα στους χώρους του σχολείου που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν μια “παγίδα θανάτου” σε ενδεχόμενο νέο δυνατό σεισμό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr