Σε ΦΕΚ η απόφαση με τα νέα μέτρα: Πως θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ΦΕΚ η απόφαση με τα νέα μέτρα: Πως θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

Σύμφωνα με την απόφαση παραμένει η απαγόρευση των όρθιων πελατών σε εστίαση και Κέντρα διασκέδασης ενώ καταργείται ο περιοριστικός αριθμός των (6) ατόμων ανά τραπέζι που ίσχυε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση παραμένει η απαγόρευση των όρθιων πελατών σε εστίαση και Κέντρα διασκέδασης ενώ καταργείται ο περιοριστικός αριθμός των (6) ατόμων ανά τραπέζι που ίσχυε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Με την νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 607/Β/12-2-2022,διατηρούνται σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, από σήμερα 12-2-2022 έως και τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Παραμένει η απαγόρευση των όρθιων πελατών σε εστίαση και Κέντρα διασκέδασης ενώ καταργείται ο περιοριστικός αριθμός των (6) ατόμων ανά τραπέζι που ίσχυε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Η είσοδος για εσωτερικούς χώρους εξακολουθεί να επιτρέπεται μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης είναι ο εύκολος στόχος των μηχανισμών ελέγχων με την πινακίδα του μέγιστου αριθμού ατόμων στην είσοδο και φυσικά τους όρθιους πελάτες. Είναι γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί από τους καταστηματάρχες το μέτρο των όρθιων πελατών που θα θελήσουν να πάνε εκτός του καταστήματος για τσιγάρο ή στην τουαλέτα ή και να χορέψουν στη θέση τους και να τρέχουν πίσω από κάθε πελάτη να τον συμμορφώσουν. Το μέτρο της απαγόρευσης των όρθιων πελατών στα καταστήματα παραμένει δυστυχώς για άλλη μια εβδομάδα. Βλέπουμε καθημερινά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να σφραγίζονται και να επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα αλλά δεν βλέπουμε τον ίδιο αποτέλεσμα σε άλλες δραστηριότητες για την τήρηση των μέτρων.

Ειδικότερα τα μέτρα που ισχύουν για την εστίαση και διασκέδαση είναι :

Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, χώροι δεξιώσεων)

Α. Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα Α, τηρούμενων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

β) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρούμενων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

y) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

o Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης σε εσωτερικό χώρο ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων δεξιώσεων, εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

• Β. Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

α) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

β) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

γ) Oι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

o Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου. Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές.

o Δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, αποκλειστικά με καθήμενους, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με αρνητικό selftest, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9), εφαρμοζόμενων αναλογικώς των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα Α, των προβλεπόμενων για την πιστοποίηση στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 και των ανωτέρω κανόνων λειτουργίας για τους κλειστούς χώρους.

o Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο) χώρο ισχύουν και: α) για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης), β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

•Γ. Τα παρόντα μέτρα ισχύουν και ως προς τη λειτουργία οινοποιείων εφόσον σε αυτά διενεργείται ξενάγηση με αντικείμενα την οινογνωσία ή τη γευσιγνωσία.

•Δ. Λειτουργία εστιατορίων, αναψυκτηρίων, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες, υπό τις προϋποθέσεις πρόσβασης των σημείων 18 και 38, αντιστοίχως, καθώς και εξωτερικούς πελάτες πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 και ανηλίκους από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών με την προσκόμιση δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, λαμβανομένων των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα A και τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:

α) Πληρότητα εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ.

2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).

β) Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/δεξιώσεων.

γ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

δ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

o OΙ ίδιες ως άνω προϋποθέσεις λειτουργίας, οι ίδιοι υγειονομικοί κανόνες και απαιτήσεις ισχύουν και για τη λειτουργία υπηρεσιών catering και δεξιώσεων στους εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

• Ε. Στα ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν περισσότερους του ενός (1) εσωτερικούς χώρους εστίασης παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας συγκεκριμένων χώρων εξ αυτών, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό (συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών πελατών) αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί πλήρως ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού καί των αποστάσεων τραπεζοκαθίσμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και με τους ακόλουθους κανόνες:

α) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

β) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση καί μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

γ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοί από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

•ΣΤ. Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται χωρίς την παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών και χωρίς να απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή δήλωσης αρνητικού διαγνωστικού/αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

•Ζ. Στα καταστήματα του παρόντος σημείου όπου γίνεται χρήση μπαρ επιτρέπεται τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων μουσικών σκηνών και μπουάτ

Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα Α, τηρούμενων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

o Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

o Υποχρεωτική χρήση μάσκας,

τηρούμενων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

o Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.

o Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Τι ισχύει για Τσικνοπέμπτη

Σύμφωνα με το ΦΕΚ δεν υπάρχει ακόμη εισήγηση για τις εκδηλώσεις ενόψει του Καρναβαλιού αλλά και την αύξηση της πληρότητας των γηπέδων.

Βέβαια ήδη αρκετοί δήμοι έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις και αναβολές ενώ ήδη είναι γνωστό πως η μεγάλη παρέλαση για το Καρναβάλι της Πάτρας δεν θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η μόνη αλλαγή που αποτυπώνεται άλλωστε και στο ΦΕΚ είναι στον αριθμό των καθήμενων με κατάργηση των 6 ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής. Αντίθετα δεν υπάρχει ακόμη εισήγηση για τις εκδηλώσεις ενόψει του Καρναβαλιού αλλά και την αύξηση της πληρότητας των γηπέδων.

Συνεπώς, από την επόμενη εβδομάδα, στα καταστήματα εστίασης ακόμη και μεγάλες παρέες θα μπορούν να κλείσουν τραπέζι και να διασκεδάσουν καθιστοί αλλά υπό τους ήχους μουσικής και χωρίς περιορισμό στην ώρα. Σημειώνεται ότι φέτος Τσικνοπέμπτη πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr