Σεισμός Αταλάντη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός Αταλάντη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα

Ο ισχυρός σεισμός στην Αταλάντη προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής

Με το ρήγμα της Λοκρίδας, που βρίσκεται νότια της Αταλάντης, συνδέεται ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 15:33 στην περιοχή της Αταλάντης. Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης, που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ακόμη ότι η σημερινή ισχυρή δόνηση προέρχεται από γνωστή για τη σεισμικότητά της περιοχή και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Συμβούλευσε ωστόσο τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν μακριά από παλιά κτίρια. «Το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου», ανέφερε.

Την ίδια εκτίμηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ έκανε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σε ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε τα εξής: «Μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο γιαυτο καθυστέρησα να ανεβάσω για το σεισμό. EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 08/06/2023 15:33, AΣΘENH,M=4.8,EΠIK:101 XΛM. BΔ AΘHNAΣ, 13 XΛM. NΔ THΣ ATAΛANTHΣ: ΓI-EAA Εγίνε σε μία περιοχή που έως τώρα δεν μας είχε προβληματίσει. Ο τρόπος διάρρηξης (πλάγιο κανονική) δείχνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΗ! Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη είναι επιπόλαιο να προβώ σε εκτιμήσεις τόσο νωρίς».

Από την πλευρά τους, οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Χουλιάρας και Βασίλης Καραστάθης επισήμαναν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο σεισμός συνδέεται τελικά με το ρήγμα της Αταλάντης.

Μετασεισμοί και έλεγχος για ζημιές

Αν και έχουν σημειωθεί μετασεισμοί στην ίδια περιοχή μετά τα 4,8 Ριχτερ, δεν είναι μεγάλης έντασης. Ήδη έχουν γίνει τουλάχιστον άλλοι οκτώ μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους. Για την ώρα, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές. Ο δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές ανέφερε στο Dnews ότι ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και φόβο στους κατοίκους. Σημείωσε και εκείνος από την πλευρά του πως δεν έχει πληροφορίες για ζημιές.

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά», αλλά όπως σημειώνει «είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα». Σύμφωνα με κατοίκους του χωρίου Έξαρχος «σε κάποια παλιά σπίτια έπεσαν κάποιοι σοφάδες αλλά ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα».

Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr